Írd be, mit keresel:

10 000 dollár egy csésze teáért? Jöhet!

Na jó, nem valószínű, hogy bármelyikünk is lekapna egy csészét a polcról erre a kérdésre. A BBC szerint ez a világ legdrágább teája. Ami valójában még egy kicsivel többre is rúghat, mint 10 000 dollár.

Ez a méregdrága tea: Da Hong Pao, vagyis nagy vörös köntös néven fut, és az oolong teák közé tartozik. Hazája a kínai Fuji tartományában található, Wuyishan városának egyik hegyéről származik. Az eredeti Da Hong Pao tea grammja 1400 dollár, vagyis közel 10 000 dollár belőle egy csészével.

Hogy mi az oka ennek az elképesztő összegnek? Hogy a tealevelek néhány – egészen pontosan 3 db – 350 éves fáról valók, amelyeket utoljára 2005-ben szüreteltek, és nagy valószínűséggel többé már nem is fognak. Amiből egyértelműen következik, hogy a tea ára még ennél is magasabbra rúg majd.

Cookta - 2016.05.05.
10 000 dollár egy csésze teáért? Jöhet!

Forrás:
Flickr – Henrik Berger Jørgensen

A Da Hong Paót óriási tisztelet övezi, hiszen – állítólag – gyógyító hatással bír. A legenda szerint a Ming dinasztia idejében az egyik császár édesanyja – amikor a környéken járt – igencsak megbetegedett, mire az ottani szerzetesek Da Hong Paót itattak vele, így végül kigyógyult betegségéből. A császár, hálája jeléül méregdrága, vörös kelméket ajándékozott a három fának, hogy télen ezekkel legyenek betakarva – innen kapta ez a tea a nevét.

A fákat éveken át próbálták szaporítani, mire végre sikerült. Az „utángyártott” tea ára már nem ennyire húzós, így akár mi is hozzájuthatunk, de a minősége már sajnos nem lesz ugyanaz, mint eredeti társáé, amit – laikusként – talán nem is tudnánk igazán értékelni.

(Via: tastingtable, fotó: flickr)

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.