Írd be, mit keresel:

Édes, krémes olasz finomság: @panna @cotta vaníliásan, rebarbarával

A tiramisu mellett az olaszok másik nagy desszertje a panna cotta, a csupakrém tejszínes desszert, ami nagyon jól variálható különféle ízekkel, rétegekkel.

Panna cottát nem nagy ördöngösség készíteni, hosszabb időt csakis a várakozás vesz igénybe, ameddig megdermed. Mivel a kertekben és a piacokon éppen fellelhető a rebarbara, így a vaníliás panna cottát kicsit megbolondíthatjuk vele. Az édes vanília és a kissé savanykás ízű rebarbara pedig nagyon jól összeillenek.

Cookta - 2016.05.06.
Édes, krémes olasz finomság: @panna @cotta vaníliásan, rebarbarával

Forrás:
Kard Éva

Ha valaki attól tartana, hogy a formából nem jön ki szépen a panna cotta, akkor vesse be nyugodtan ezt a kis trükköt: vékonyan kenjük ki olajjal a formát, majd tegyük félre. A beolajozott formából könnyen kijön majd a panna cotta.

Forrás:
Kard Éva

Rebarbarás-vaníliás panna cotta

Hozzávalók a rebarbarás réteghez:

  • 25 dkg rebarbara
  • 3 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 5-6 csepp piros ételszínező (el is hagyható)
  • 2 dkg porzselatin

A rebarbaraszárról húzzuk le a külső vékony, hártyás részt, majd daraboljuk fel. Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromlevet, majd pár perc alatt főzzük puhára. (Ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá.)

A teljesen szétfőtt rebarbarát ezután öntsük bele egy szűrőbe, majd passzírozzuk át.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés közben adjuk hozzá a porzselatint. Addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, majd csepegtessünk hozzá ízlés szerint piros ételszínezőt, hogy szép színt kapjon. (A színezőt ízlés szerint el is hagyhatjuk, de akkor más színű lesz a zselénk.)

Ezután az előzőleg vékonyan kiolajozott formákba osszuk el a rebarbarás keveréket, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljes megdermedjen.

Hozzávalók a vaníliás réteghez:

  • 2 dkg vaníliás pudingpor
  • 1 teáskanál vanília-aroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl tej (2,8%-os)
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dkg porzselatin

A tejet és a tejszínt öntsük bele egy edénybe, majd keverjük hozzá a pudingport, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az aromát, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig.

Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint. Addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy szép sima legyen.

Ezután kevergetve hűtsük ki, mielőtt a rebarbarazselére öntenénk.

Vegyük ki a hűtőből a teljesen megdermed rebarbarazselét, majd óvatosan öntsük rá a pudingos keveréket. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, és hagyjuk teljesen megdermedni.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd egy vékony pengéjű késsel – vagy egy hústűvel – a forma szélénél kerítsük körbe a panna cottát, majd kissé alányúlva egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tányérra, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.