A tiramisu mellett az olaszok másik nagy desszertje a panna cotta, a csupakrém tejszínes desszert, ami nagyon jól variálható különféle ízekkel, rétegekkel.
Panna cottát nem nagy ördöngösség készíteni, hosszabb időt csakis a várakozás vesz igénybe, ameddig megdermed. Mivel a kertekben és a piacokon éppen fellelhető a rebarbara, így a vaníliás panna cottát kicsit megbolondíthatjuk vele. Az édes vanília és a kissé savanykás ízű rebarbara pedig nagyon jól összeillenek.
Ha valaki attól tartana, hogy a formából nem jön ki szépen a panna cotta, akkor vesse be nyugodtan ezt a kis trükköt: vékonyan kenjük ki olajjal a formát, majd tegyük félre. A beolajozott formából könnyen kijön majd a panna cotta.
Rebarbarás-vaníliás panna cotta
Hozzávalók a rebarbarás réteghez:
A rebarbaraszárról húzzuk le a külső vékony, hártyás részt, majd daraboljuk fel. Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromlevet, majd pár perc alatt főzzük puhára. (Ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá.)
A teljesen szétfőtt rebarbarát ezután öntsük bele egy szűrőbe, majd passzírozzuk át.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés közben adjuk hozzá a porzselatint. Addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, majd csepegtessünk hozzá ízlés szerint piros ételszínezőt, hogy szép színt kapjon. (A színezőt ízlés szerint el is hagyhatjuk, de akkor más színű lesz a zselénk.)
Ezután az előzőleg vékonyan kiolajozott formákba osszuk el a rebarbarás keveréket, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljes megdermedjen.
Hozzávalók a vaníliás réteghez:
A tejet és a tejszínt öntsük bele egy edénybe, majd keverjük hozzá a pudingport, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az aromát, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig.
Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint. Addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy szép sima legyen.
Ezután kevergetve hűtsük ki, mielőtt a rebarbarazselére öntenénk.
Vegyük ki a hűtőből a teljesen megdermed rebarbarazselét, majd óvatosan öntsük rá a pudingos keveréket. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, és hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd egy vékony pengéjű késsel – vagy egy hústűvel – a forma szélénél kerítsük körbe a panna cottát, majd kissé alányúlva egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tányérra, és úgy kínáljuk.