Írd be, mit keresel:

Rebarbara – fedezzük fel újra!

A rebarbara régi alapanyag a konyhában, de valahogy egy időre megfeledkeztünk róla, kiment a divatból. Pedig a tavasz egyik nagy ajándéka, friss és egészséges, igénytelen növény, könnyen termeszthető és szapora: csak győzzük majd szüretelni!

A rebarbara a sóskafélék családjába tartozik, szinte mindenütt megterem. A kerítés mellé, napos helyre ültetve bőségesen hozza hatalmas, burjánzó leveleit, míg árnyékos részen a levélnyelek karcsúak maradnak – nekünk pedig minél vastagabb, húsosabb levélnyélre van szükségünk, hiszen ez a rebarbara fogyasztható része.

Cookta - 2016.05.06.
Rebarbara – fedezzük fel újra!

Forrás:
iStock

Időjárástól függően március végétől június elejéig élvezhetjük a rebarbarát. A leveleket közvetlenül a tőnél éles késsel érdemes levágni, hogy ne sérüljön a tő, a levél zöld részét pedig akkurátusan le kell vágni: ez fogyasztásra nem alkalmas, mert oxálsavat tartalmaz. Igaz, a különböző források eltérő mennyiségű mérgező anyagról írnak: jobb a békesség és fontosabb az egészség – a zöld részt ne fogyasszuk!

Ha piacon vagy zöldségesnél jutunk hozzá, figyeljünk arra, hogy friss, lédús legyen. Ha feszes, nehezen hajlítható, illetve ha a körmünket belenyomva a húsba nedv szivárog ki, akkor biztosan friss példánnyal van dolgunk. A rebarbarát érdemes körültekintően meghámozni, késsel finoman lehúzva a külső bőrt, és ha nagyon szálas, akkor attól is megszabadítani.

Forrás:
iStock

Nyersen nem fogyasztható, párolva, sütve, főzve viszont rengeteg formában használhatjuk. Főzhetünk belőle fanyar-édes, üdítő levest, lekvárt, szörpöt, kompótot, tehetjük pitébe, kevert tésztába. Nagyon jól illik hozzá az eper és az alma, leggyakrabban ezekkel párosítva használjuk, hogy savasságát elvegyük. Fűszerként a vanília, a fahéj, a citromhéj és a gyömbér illik a leginkább hozzá.

A legegyszerűbb rebarbarás recept talán a kompót, ami lehűtve üde, kellemesen savanykás, pikáns desszert, a legfinomabb, ha egy gombóc vaníliafagyival tálaljuk, de rétegezhetjük akár pohárkrémbe is.

Forrás:
iStock

Vaníliás rebarbarakompót

Hozzávalók:

  • 50 dkg rebarbara
  • 2 dl víz
  • 1 rúd vanília
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg cukor

Elkészítés: A rebarbarát megpucoljuk, 1,5–2 centis darabokra vágjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet és a cukrot, feltesszük főni. A vaníliarudat kettévágjuk, a magokat késsel kikaparjuk, majd a rebarbarához adjuk, a rúddal együtt. Néhány percig főzzük – nagyon gyorsan megpuhul, és könnyen szét is esik, de ez nem baj. Ha valaki darabosan szereti, kevesebb ideig főzze. A tűzről levéve belereszeljük a citrom héját, hűlni hagyjuk.

Langyosan vagy jól behűtve tálaljuk ízlés szerint.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.