A rebarbara régi alapanyag a konyhában, de valahogy egy időre megfeledkeztünk róla, kiment a divatból. Pedig a tavasz egyik nagy ajándéka, friss és egészséges, igénytelen növény, könnyen termeszthető és szapora: csak győzzük majd szüretelni!
A rebarbara a sóskafélék családjába tartozik, szinte mindenütt megterem. A kerítés mellé, napos helyre ültetve bőségesen hozza hatalmas, burjánzó leveleit, míg árnyékos részen a levélnyelek karcsúak maradnak – nekünk pedig minél vastagabb, húsosabb levélnyélre van szükségünk, hiszen ez a rebarbara fogyasztható része.
Időjárástól függően március végétől június elejéig élvezhetjük a rebarbarát. A leveleket közvetlenül a tőnél éles késsel érdemes levágni, hogy ne sérüljön a tő, a levél zöld részét pedig akkurátusan le kell vágni: ez fogyasztásra nem alkalmas, mert oxálsavat tartalmaz. Igaz, a különböző források eltérő mennyiségű mérgező anyagról írnak: jobb a békesség és fontosabb az egészség – a zöld részt ne fogyasszuk!
Ha piacon vagy zöldségesnél jutunk hozzá, figyeljünk arra, hogy friss, lédús legyen. Ha feszes, nehezen hajlítható, illetve ha a körmünket belenyomva a húsba nedv szivárog ki, akkor biztosan friss példánnyal van dolgunk. A rebarbarát érdemes körültekintően meghámozni, késsel finoman lehúzva a külső bőrt, és ha nagyon szálas, akkor attól is megszabadítani.
Nyersen nem fogyasztható, párolva, sütve, főzve viszont rengeteg formában használhatjuk. Főzhetünk belőle fanyar-édes, üdítő levest, lekvárt, szörpöt, kompótot, tehetjük pitébe, kevert tésztába. Nagyon jól illik hozzá az eper és az alma, leggyakrabban ezekkel párosítva használjuk, hogy savasságát elvegyük. Fűszerként a vanília, a fahéj, a citromhéj és a gyömbér illik a leginkább hozzá.
A legegyszerűbb rebarbarás recept talán a kompót, ami lehűtve üde, kellemesen savanykás, pikáns desszert, a legfinomabb, ha egy gombóc vaníliafagyival tálaljuk, de rétegezhetjük akár pohárkrémbe is.
Vaníliás rebarbarakompót
Hozzávalók:
Elkészítés: A rebarbarát megpucoljuk, 1,5–2 centis darabokra vágjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet és a cukrot, feltesszük főni. A vaníliarudat kettévágjuk, a magokat késsel kikaparjuk, majd a rebarbarához adjuk, a rúddal együtt. Néhány percig főzzük – nagyon gyorsan megpuhul, és könnyen szét is esik, de ez nem baj. Ha valaki darabosan szereti, kevesebb ideig főzze. A tűzről levéve belereszeljük a citrom héját, hűlni hagyjuk.
Langyosan vagy jól behűtve tálaljuk ízlés szerint.