Írd be, mit keresel:

Sült ananász fűszeres karamellel – Gordon Ramsay új könyvéből

„Egy-két személyre csak olyan desszertet válasszunk, amit nagyon könnyű elkészíteni, különben nem is érdemes nekiállni” – írja Ramsay a recept ajánlásában. Márpedig a grillezett ananász pont ilyen: percek alatt elkészíthetjük, és újszerű módon tálalhatjuk a jól ismert gyümölcsöt. A fűszeres tejkaramellel együtt pedig valami csudásan finom desszert!

Cookta - 2016.05.06.
Sült ananász fűszeres karamellel – Gordon Ramsay új könyvéből

Az a kivételes megtiszteltetés ért minket, hogy az Alexandra kiadó jóvoltából szemezgethetünk Gordon Ramsay legfrissebb szakácskönyvéből. Egy spárgás és egy csirkés recept után természetesen desszertnek kell következnie, ez az egyszerű, de nagyszerű, izgalmas fűszerrel megbolondított gyümölcsös édesség megragadta a fantáziánkat.

Fontos, hogy igazán érett, illatos ananászból készítsük a desszertet. Az ananász érettségét a következő módon ellenőrizhetjük: próbáljunk kihúzni egy levelet a tetejéről. Ha könnyen kijön, a gyümölcs érett. Ha nem, hagyjuk a gyümölcsöstálban még pár napig érni.

Forrás:
Alexandra Kiadó

Grillezett ananász fűszeres tejkaramellel

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 érett ananász
  • 4 evőkanál kristálycukor és még egy kevés
  • 1 rúd vanília, kikaparva
  • csipetnyi kínai ötfűszerkeverék
  • 2 dkg vaj, félbevágva
  • 1,5 dl zsíros tejszín

Elkészítés:

1. Először előkészítjük az ananászt. Recés élű késsel levágjuk az alját és a tetejét, majd 8 cikkelyre vágjuk. A belső, fás részt kivágjuk, majd levágjuk a héjat is.

2. Felforrósítjuk a grillserpenyőt. Az ananászcikkelyeket a serpenyőbe tesszük, és kissé rányomkodjuk a rácsozatra, hogy jobban színt kapjanak. Oldalanként 2-2 percig sütjük, hogy jól látható mintázat süljön a gyümölcsre. Az utolsó percben megszórjuk kristálycukorral, hogy enyhén karamellizálódjon.

3. A karamellához a 4 evőkanál cukrot, a vaníliamagot és az ötfűszerkeveréket vastag aljú serpenyőbe tesszük, és közepes lángon melegítjük, míg a cukor felolvad, és aranybarna színt kezd kapni. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat és 2 evőkanál tejszínt. A serpenyőt rázogatjuk, míg a vaj felolvad, majd hozzákeverjük a maradék tejszínt is.

4. A grillezett ananászt megöntözzük a tejszínes karamellel, és azonnal tálaljuk.

Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:

2011 Pécsi Jégbor

A desszert mellé olyan édes bort választok, mely akár önmagában is tökéletes lenne, de miért ne lehetne az élvezeteket duplázni? A trópusi gyümölcsökhöz kiválóan párosíthatóak a kései szüretelésű természetes édes borok. Az ötfűszer jelenléte, valamint a karamell mindenképp egy kis hordós karaktert kíván. Ez a nedű egy borászati unikum. Csak különleges évjáratokban készül, és fogyasztása olyan egyedi élményt nyújt, mely minden mást képes felülmúlni. Rendkívüli komplexitás, és meglehetősen magas természetes cukortartalom jellemzi, ugyanakkor tökéletes egyensúly mutatkozik, mely relatíve magas savtartalmának köszönhető.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.