„Egy-két személyre csak olyan desszertet válasszunk, amit nagyon könnyű elkészíteni, különben nem is érdemes nekiállni” – írja Ramsay a recept ajánlásában. Márpedig a grillezett ananász pont ilyen: percek alatt elkészíthetjük, és újszerű módon tálalhatjuk a jól ismert gyümölcsöt. A fűszeres tejkaramellel együtt pedig valami csudásan finom desszert!
Az a kivételes megtiszteltetés ért minket, hogy az Alexandra kiadó jóvoltából szemezgethetünk Gordon Ramsay legfrissebb szakácskönyvéből. Egy spárgás és egy csirkés recept után természetesen desszertnek kell következnie, ez az egyszerű, de nagyszerű, izgalmas fűszerrel megbolondított gyümölcsös édesség megragadta a fantáziánkat.
Fontos, hogy igazán érett, illatos ananászból készítsük a desszertet. Az ananász érettségét a következő módon ellenőrizhetjük: próbáljunk kihúzni egy levelet a tetejéről. Ha könnyen kijön, a gyümölcs érett. Ha nem, hagyjuk a gyümölcsöstálban még pár napig érni.
Grillezett ananász fűszeres tejkaramellel
Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítés:
1. Először előkészítjük az ananászt. Recés élű késsel levágjuk az alját és a tetejét, majd 8 cikkelyre vágjuk. A belső, fás részt kivágjuk, majd levágjuk a héjat is.
2. Felforrósítjuk a grillserpenyőt. Az ananászcikkelyeket a serpenyőbe tesszük, és kissé rányomkodjuk a rácsozatra, hogy jobban színt kapjanak. Oldalanként 2-2 percig sütjük, hogy jól látható mintázat süljön a gyümölcsre. Az utolsó percben megszórjuk kristálycukorral, hogy enyhén karamellizálódjon.
3. A karamellához a 4 evőkanál cukrot, a vaníliamagot és az ötfűszerkeveréket vastag aljú serpenyőbe tesszük, és közepes lángon melegítjük, míg a cukor felolvad, és aranybarna színt kezd kapni. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat és 2 evőkanál tejszínt. A serpenyőt rázogatjuk, míg a vaj felolvad, majd hozzákeverjük a maradék tejszínt is.
4. A grillezett ananászt megöntözzük a tejszínes karamellel, és azonnal tálaljuk.
Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:
2011 Pécsi Jégbor
A desszert mellé olyan édes bort választok, mely akár önmagában is tökéletes lenne, de miért ne lehetne az élvezeteket duplázni? A trópusi gyümölcsökhöz kiválóan párosíthatóak a kései szüretelésű természetes édes borok. Az ötfűszer jelenléte, valamint a karamell mindenképp egy kis hordós karaktert kíván. Ez a nedű egy borászati unikum. Csak különleges évjáratokban készül, és fogyasztása olyan egyedi élményt nyújt, mely minden mást képes felülmúlni. Rendkívüli komplexitás, és meglehetősen magas természetes cukortartalom jellemzi, ugyanakkor tökéletes egyensúly mutatkozik, mely relatíve magas savtartalmának köszönhető.