A túrós sütemények egytől egyig a kedvenceim közé tartoznak, legyen az éppen egy sütés nélküli túrótorta, kelt tésztával készült túrós batyu vagy ez az egyszerű omlós-kakaós tésztás túrós sütemény.
Ezt a receptet azért is szeretem, mert a tésztát pár perc alatt össze lehet gyúrni, majd legalább 1-2 órára be kell tenni a fagyasztóba, hogy majd könnyen reszelhető legyen. Közben pedig más, egyéb teendőinkkel tudunk foglalatoskodni. Amikor a tészta lehűlt, akkor foghatunk hozzá a sütemény összeállításához, majd pedig a sütéséhez.
A végeredmény pedig egy finom, ropogósra sült tészta pillekönnyű túrós töltelékkel. A hétköznapokon pedig kínálhatjuk egy tányér leves után második fogásként, de a vasárnapi asztalon is megállja a helyét.
Reszelt túrós
Hozzávalók a tésztához:
Elkészítés: A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, majd szitáljuk bele egy tálba. Adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot és az átszitált kakaót. Ezután adjuk hozzá a tojássárgát és a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
A tésztát ezután osszuk el két egyenlő részre, majd formázzuk gombóccá, és 1-2 órára tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen, és könnyen tudjuk majd reszelni.
Hozzávalók a túrós töltelékhez:
Elkészítés: A túrót tegyük bele egy tálba, és villával kicsit nyomkodjuk össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a mazsolát, a vaníliás pudingport és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.
A keményre felvert tojáshabot ezután két részletben keverjük hozzá a túróhoz.
Egy 33×22 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd vegyük ki a fagyasztóból az egyik tésztagombócot. Egy nagy lyukú reszelőn reszeljük rá a tésztát, villával kicsit igazítsuk el, hogy kb. egyformán legyen a reszelt tészta a tepsiben.
Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, és szintén reszeljük rá.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon 40 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk jó langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.