Írd be, mit keresel:

Szépít, fogyaszt, fiatalít – 10 fontos tudnivaló az egészséges eperről

A legkedveltebb gyümölcsök egyike, a tavasz első ajándéka. A legjobb a szabadföldi, napérlelte, illatos eper, de a melegházinak sem nagyon tudunk ellenállni csodás aromái miatt. És ha még azt is tudjuk, mennyire egészséges, garantáltan még jobban belehabarodunk...

1. Botanikai értelemben az eper nem gyümölcs: szigorúan véve csak az apró magjait tekinthetnénk annak: a lédús, édes, piros eperszem bugája.

2. Már az ókorban ismerték és kedvelték a földieper ősét, az erdei szamócát, ráadásul tisztában voltak tisztító és frissítő hatásaival, írásos emlékek szerint szépségápolásra is használták. A középkorban az erdőből kiásott töveket a kertekben próbálták szaporítani, termeszteni. Kedvelt csemegévé a reneszánsz idején vált az úri palotákban, ahol az úrhölgyeknek tejszínnel, a férfiaknak vörösborral kínálták.

Cookta - 2016.05.08.
Szépít, fogyaszt, fiatalít – 10 fontos tudnivaló az egészséges eperről

Forrás:
iStock

3. Jól sejtették a rómaiak, hogy az eper tisztít, frissít, fiatalít, nemcsak elfogyasztva, de arcpakolásként is. A pépesített epret – 1-2 nagyobb szemet – érdemes 10 percre felvinni a megtisztított arcbőrre, majd körkörös mozdulatokkal néhány percig masszírozni a bőrt, így az epermagocskák finoman eltávolítják a felső, elhalt hámréteget, a gyümölcs vitaminjai és finom sava beszívódik a bőrbe, vitalizálja, táplálja azt.

4. Az eper kimagasló mennyiségű C-vitamint tartalmaz, 60 mg található 10 dekányi gyümölcsben. Tavasszal, a hosszú téli hónapok után a lemerült C-vitamin-háztartásunkat érdemes felturbózni sok-sok eperrel.

5. Ráadásul az eper kevés kalóriát tartalmaz a gyümölcsök viszonylatában (35 kcal/100 g), rostokban és vízben gazdag, így hamar eltelít – vagyis kiváló diétázóknak is. Zsírbontó hatása miatt még segít is a fogyásban, a felesleges zsírok lebontásával.

6. Az egészséges eper ásványi anyagokban is gazdag: sok vasat, kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort tartalmaz, valamint állítólag természetes fájdalomcsillapító hatása is van – de mindenképpen boldogságot okoz fogyasztása, ezt tapasztaltuk. 🙂

Forrás:
iStock

7. Az eper érzékeny, sérülékeny, ezért érdemes dobozban szállítani, nem pedig zacskóban. Könnyen romlik, így a legjobb vásárlás után minél gyorsabban elfogyasztani. A hűtőben 1-2 napig friss marad.

8. Az epret mindig szárával együtt mossuk meg, és csakis a fogyasztás előtt, majd ezután csumázzuk ki, és fogyasszuk vagy használjuk turmixba, süteménybe, bármilyen desszertbe. Sose áztassuk vízbe, még akkor sem, ha kicsit földes, mert megszívja magát vízzel, és tompulnak aromái. Ugyanezért mossuk szárastul: ha belsejébe víz kerül, veszít ízletességéből.

9. A hűtőhideg eper aromái sokkal tompábbak, mint a szoba-hőmérsékletű gyümölccsé, ezért fogyasztás előtt érdemes legalább fél órával kivenni, és hagyni, hogy kicsit felmelegedjen.

10. Eperrel nem csak desszerteket készíthetünk: fantasztikusan jól illik salátákba, rukkolához, bébispenóthoz a legfinomabb, legendásan finom párost alkot spárgával, tökéletes avokádóval. Ha eperrel gazdagítjuk a salátát, használjunk balzsamecetet, mert ezzel is nagyon jó párost alkot, frissen őrölt borsot, de adhatunk hozzá friss kecskesajtot, esetleg egy kevés fetát vagy mozzarellát. Mennyei – ki kell próbálni!

Nem egy remek epres desszert lesz ebben!

Epres-habcsókos torta – már ezért is érdemes kinyitni Nigella könyvét, persze ennél sokkal több van benne! Ellenállhatatlan fagylaltkülönlegességek, szívet-lelket melengető sütemények és torták elképesztően széles választéka tárul elénk. Ugyan ki tudna ellenállni a Margaritafagylaltnak vagy a málnának Chardonnay-zselében. A kulcsszó most is az egyszerűség, a frissesség – no és persze a főzés és evés boldog öröme. A kötetet valósággal átitatja Nigella jellegzetes bája és szenvedélye!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.