Írd be, mit keresel:

10 érdekesség @Paul @Bocuse-ről

A világ egyik leghíresebb séfje, aki teljességgel felforgatta, újraértelmezte és megújította a gasztronómiát az elmúlt évtizedekben, hihetetlen lendületet adott a fejlődésnek, pedig sosem volt világmegváltó: mindig a klasszikusokhoz nyúlt vissza.

1. Idén 90 éves a mester, aki 1926. február 11-én született, a Gault et Millau szerint a gasztronómia pápája, de tény, hogy 1965 óta folyamatosan birtokolja a 3 Michelin-csillagot nem is egy éttermével.

2. Néhány éve Parkinson kórban szenved, de ma is éberen felügyeli az általa 1987-ben elindított gasztronómiai versenyt.

3. Több mint 20 étterme van - egy része Franciaországban, de több külföldön is. Éves bevétele több mint 50 millió euro. Főzni tudni kell!

Cookta - 2016.05.10.
10 érdekesség @Paul @Bocuse-ről
Egyik éttermének konyhája

Egyik éttermének konyhája
Forrás:
www.bocuse.fr

4. Érdekesség, hogy nem Monsieur Bocuse-ként, hanem Monsieur Paul-ként emlegetik Lyon környékén – mindenki családi barátként tekint rá, persze a megfelelő tisztelettel.

5. A II. Világháborúban is részt vett, ráadásul majdnem halálos sebet is kapott a szívétől pár centire, de szerencsére nem volt halálos a sérülés. Az amerikai felszabadítók mentették meg, kapott vérátömlesztést, ez mentette meg az életét: a „Séf emlékiratai” című könyvében Paul Bocuse említi a vállára tetovált gall kakast is, amit az amerikaiaknak köszönhet.

6. Két gyermeke született két kapcsolatból: lánya, Francoise 1947-ben született feleségétől, fia, Jerome pedig 1969-ben, őt csak a fiú 18 éves korában ismerte el hivatalosan saját gyerekeként. Mindkét gyereke a gasztronómia berkeiben maradt: Francoise a híres lyoni cukrász, Jean-Jacques Bernachon társa lett, míg Jerome szakácsként a Bocuse-birodalom amerikai éttermeit vezeti.

7. Paul Bocuse unokája Paul Bocuse, a szakácsóriás Jerome fiának a fia.

Három generáció: Jerome, Paul és Paul Bocuse

Három generáció: Jerome, Paul és Paul Bocuse
Forrás:
www.lyon-saveurs.fr/

8. 1958-ban kapja első Michelin csillagát, étterme 1962-ben már két csillaggal, 1965-től pedig folyamatosan 3 csillaggal büszkélkedhet.

9. A 80-as évek elején hódítja meg a világot: szerződést köt a Disney céggel, és felkérésükre a floridai EPCOT élményparkban elindítja első külföldi éttermét. Ugyanekkor Japánban is megnyílik első vendéglátóhelye.

10. A Bocuse-birodalom ma: 5 étterem és 1 bistro Lyonban, 1 étterem és 1 fogadó Collonges au Mont d’Or-ban, Lyontól néhány kilométerre, 1 étterem Floridában a Diney World Epcot parkjában, 2 bistro Japánban – Tokyóban és Nagoyában.

L'Auberge du Pont de Collonges

L’Auberge du Pont de Collonges
Forrás:
www.bocuse.fr

Május 10-11-én Budapest lesz a házigazdája a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d’Or Europe-nak. A versenyt a Hungexpo Sirha kiállításán rendezik, amely az élelmiszeripar-, pék- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar prémium kategóriás nemzetközi szakkiállítása. Ez idő alatt Magyarország és a magyar gasztronómia áll a világ figyelmének középpontjában, ahol 20 európai nemzet legjobbjai között dől el, hogy melyik 11 ország séfje jut el Lyonba a 2017-es világdöntőre.

Az európai döntő fő alapanyagai – a verseny történetében egyedülálló módon – mind magyarok lesznek, s az ételeket is magyar borokkal kísérik majd. Széll Tamás és segítője, Szabó Kevin a verseny második napján, május 11-én lép majd színre és méri össze tudását egy nagyon erős európai mezőnnyel.

Magyarországnak óriási lehetőség ez a nemzetközi esemény arra, hogy megmutassa konyhaművészetét és megismertesse a világgal azokat a sajátos alapanyagokat, amelyek eredetivé, jellegzetessé teszik a magyar gasztronómiát.

Paul Bocuse-t a gasztronómia pápájaként tisztelik

Paul Bocuse-t a gasztronómia pápájaként tisztelik
Forrás:
www.bocuse.fr

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.