Írd be, mit keresel:

Chili con carne – kiadós kedvenc, gyors változatban

Bár sokan mexikói ételnek gondolják, a csilis bab vagy chili con carne a tex-mex konyha legismertebb, legkedveltebb fogása. Rengeteg változatban, kombinációban készül, a legkülönfélébb fűszerezéssel, akár fahéj és csoki is kerülhet bele. Mi most egy gyors, könnyen elkészíthető és igazán finom receptet mutatunk.

Cookta - 2016.05.10.
Chili con carne – kiadós kedvenc, gyors változatban

Hogy mi az a tex-mex konyha? Az amerikai, pontosabban texasi és a mexikói konyha fúziója, azokon a fogásokon nyugszik, amelyeket a mexikói bevándorlók honosítottak meg – az eredeti mexikói recepteket közelítve az amerikai ízléshez. Érdekesség, hogy a chili con carnét választották Texas nemzeti ételévé.

Forrás:
iStock

A csilis babnak nagyon sok változata van, létezik olyan chili con carne (eredetileg ugye csilis hús), amiben nincs is bab, viszont olyan is, amiben nincs hús. 🙂 A kukorica is hol megjelenik, hol nem ebben a tartalmas egytálételben: itthon leginkább kerül kukorica is bele. Ami viszont biztosan van minden „autentikus” receptben, az a hagyma, a csilipaprika, a fokhagyma és a római kömény. Egy csipet fahéj és egy-két kocka belereszelt csokoládé vagy pici kakaó teltebbé teszi a csilis bab ízét – nem fogjuk érezni konkrétan a fűszereket.

A chili con carnét tipikusan tortillával tálalják, de friss kenyérrel is tökéletes. Tálaláskor a tetejét leggyakrabban megszórják könnyen olvadó reszelt cheddar sajttal (helyettesíthető más sajttal, de egyszer mindenképpen érdemes megkóstolni ezzel a sajttal), illetve a tetejére vagy mellé tejföl is kerül, ami akkor jön kiváltképp jól, ha igen csípősre sikerült az étel.

Forrás:
iStock

Csilis bab

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 húsos kaliforniai paprika
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 csilipaprika
  • 2 konzerv vörösbab
  • 1 konzerv kukorica
  • 2 dl friss paradicsompüré (nem sűrített)
  • 1 teáskanálnyi pirospaprika
  • 1 kávéskanál fahéj
  • őrölt bors
  • olaj

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a darált húst, kevergetve átpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a fahéjat, ízlés szerint sót és borsot, felöntjük a paradicsompürével, és lefedve 10 percig főzzük.

Ezalatt felkockázzuk a kaliforniai paprikát és a paradicsomot, leszűrjük a konzerveket.

A húsos alaphoz adjuk az így előkészített zöldségeket, felöntjük 1,5 dl vízzel, és kb. 10 perc alatt összefőzzük.

Tálaláskor kenyeret vagy tortillát, reszelt sajtot és tejfölt is kínálhatunk mellé.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.