Három csokis réteg, van benne minden, ami szem-szájnak ingere, és bár a neve csengése alapján egy japán édességre gyanakodhatnánk, valójában Kanada kedvenc süteménye ez a durván csokis finomság.
A névadó Nanaimo Kanada egyik városa, innen terjedt el először Kanadában, majd mára a nagyvilágban is ez a hihetetlenül sűrű, nagyon csokoládés édesség, amelynek kekszes alapjában kakaó, krémjében fehércsoki, a tetején vastag csokimáz található. Ha valaki nem szeret sütni, annak is bátran ajánljuk: ezt a finomságot ugyanis csak hűteni kell.
A középső krémes réteget nem csak vaníliásan készítik Kanadában, hanem mogyoróvajjal megbolondítva is, no de ha már van a sütiben csoki, kókusz, dió, keksz és nem csekély mennyiségű csokoládé és vaj, kell-e még turbózni mogyoróvajjal?
Nanaimo süti
Hozzávalók egy 25×35 cm-es tepsihez:
A kekszes alaphoz:
A vaníliás krémhez:
A csokimázhoz:
Elkészítés: A kekszes alaphoz a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és kakaót, simára keverjük, majd a tűzről levéve beleszórjuk a darált kekszet, a kókuszreszeléket és a darált vagy durvára vágott diót vagy mandulát. Összedolgozzuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsi aljába nyomkodjuk egyenletesen. Fél órára a hűtőbe tesszük.
A krémhez a csokoládét apróra tördeljük. A tejszínt felforraljuk a vaníliás cukorral, majd a csokira öntjük, és addig keverjük, míg felolvad. A lágy vajat hozzáadjuk, és elektromos habverővel krémesre, simára keverjük, majd a kekszes alapra simítjuk, és újabb fél órára a hűtőbe tesszük.
A csokimázhoz vízgőz fölött megolvasztjuk a felkockázott étcsokit, hozzáadjuk a vajat, alaposan elkeverjük, majd a krémes rétegre simítjuk, és a hűtőbe tesszük, amíg megdermed.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük még hidegen, mert a csokimáz hajlamos a törésre, repedésre, a krém pedig később nem elég kemény és sűrű, hogy megtartsa a csokimázat.
Ha van kedvenc csokis recepted, küldd el nekünk, legyél nyertese a csokis receptversenynek! >>