Írd be, mit keresel:

Eperdzsem frissen, illatosan, mindenféle finomságba

A szép piros, illatos eperből finom dzsemet főzhetünk, melyet palacsintába, süteménybe, vagy éppen reggelire kenyérre kenve kínálhatunk. Igaz, még nem indult be az eperszezon, de meglepő módon nagyon finom édes és gyönyörű piros epret lehet már kapni. A napokban főztem 2 kg-ból dzsemet, persze nem télire, hanem most frissen meg is esszük.

Cookta - 2016.05.12.
Eperdzsem frissen, illatosan, mindenféle finomságba

 Mivel még nem jött el a téli lekvárfőzések ideje, így egyelőre csakis kis mennyiségben gondolkodjunk, melyet rögtön fel is használhatunk. A feldarabolt gyümölcsöt ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és citromhéjjal ízesíthetjük, majd pár óra várakozás után egy csomag dzsemesítővel rövid idő alatt készre főzhetünk.

Forrás:
Kard Éva

Friss eperdzsem

Hozzávalók 4 db 3,5 dl-es üveghez:

  • 2 kg eper
  • 70 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag dzsemesítő

Elkészítés: Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután egy edényben keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és az őrölt fahéjjal, majd hagyjuk pár órán át állni. Közben többször keverjük meg.

Ezután tegyük fel a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük 15 percig, majd vegyük le a tűzről.

Ezután kézi habverővel kevergessük, és közben szórjuk bele a dzsemesítőt. Addig keverjük, míg a dzsemesítő teljesen feloldódik.

Végül merjük bele az előzőleg sterilizált üvegekbe, majd zárjuk le a tetejét, és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni.

Forrás:
Kard Éva

Dzsemesítő nélkül is megfőzhetjük az eperlekvárt, de akkor elég hosszú ideig kell kevergetve főzni ahhoz, hogy kellően besűrűsödjön.

Az elkészült dzsemet kínálhatjuk reggelire egy szelet kétszersülttel, tölthetjük palacsintába vagy éppen tehetjük süteménybe is.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.