A szép piros, illatos eperből finom dzsemet főzhetünk, melyet palacsintába, süteménybe, vagy éppen reggelire kenyérre kenve kínálhatunk. Igaz, még nem indult be az eperszezon, de meglepő módon nagyon finom édes és gyönyörű piros epret lehet már kapni. A napokban főztem 2 kg-ból dzsemet, persze nem télire, hanem most frissen meg is esszük.
Mivel még nem jött el a téli lekvárfőzések ideje, így egyelőre csakis kis mennyiségben gondolkodjunk, melyet rögtön fel is használhatunk. A feldarabolt gyümölcsöt ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és citromhéjjal ízesíthetjük, majd pár óra várakozás után egy csomag dzsemesítővel rövid idő alatt készre főzhetünk.
Friss eperdzsem
Hozzávalók 4 db 3,5 dl-es üveghez:
Elkészítés: Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután egy edényben keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és az őrölt fahéjjal, majd hagyjuk pár órán át állni. Közben többször keverjük meg.
Ezután tegyük fel a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük 15 percig, majd vegyük le a tűzről.
Ezután kézi habverővel kevergessük, és közben szórjuk bele a dzsemesítőt. Addig keverjük, míg a dzsemesítő teljesen feloldódik.
Végül merjük bele az előzőleg sterilizált üvegekbe, majd zárjuk le a tetejét, és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni.
Dzsemesítő nélkül is megfőzhetjük az eperlekvárt, de akkor elég hosszú ideig kell kevergetve főzni ahhoz, hogy kellően besűrűsödjön.
Az elkészült dzsemet kínálhatjuk reggelire egy szelet kétszersülttel, tölthetjük palacsintába vagy éppen tehetjük süteménybe is.