Írd be, mit keresel:

Élet és étel Norvégiában – egy magyar lány szemével

Norvégiában, Halden városában élek már négy éve. Viszonylag hamar megszoktam az itteni életemet – de nagyon sok dolog más, ami nem mindig egyszerű, és persze honvágyam is van. Arra gondoltam, megmutatom nektek, milyen az élet és az étel itt!

Halden egy nyugis kisváros, ami nálam előny. Gyönyörű a táj, mindenhol csörgedezik a víz. Most éledt fel a természet, minden most borul virágba – igaz, csak május közepén. Otthon ti ezt márciustól élvezhetitek! Itt igencsak türelmesnek kell lenni, mert a tél hosszú. De mikor minden kizöldül, az csodálatos. Így megtanuljuk jobban értékelni a dolgokat!

Cookta - 2016.05.14.
Élet és étel Norvégiában – egy magyar lány szemével

Forrás:
Mya Schmidt

Forrás:
Mya Schmidt

A norvégokról sokan azt tartják, hogy hűvösek, barátságtalanok. De ez nem így van, kedvesek, barátságosak. Az időjárásról nagyon szeretnek beszélgetni – de ez otthon is hasonló. 🙂 Imádnak beülni kávézóba vagy étterembe a barátokkal, és órákon át beszélgetni egy finom étel vagy kávé mellett. A szokásaik mások, de ez szerintem mindenhol így van.

Most, hogy megjött a jó idő, mindenki előveszi a grillsütőt. Legtöbbször virslit grilleznek, de persze jó kis húsokat is, ugyanúgy, mint mi. És mivel itt rengeteg a hal, az sem maradhat le a grillrácsról. Én szeretem a lazacot, a rákot, makrélát grillezni.

Forrás:
Mya Schmidt

Forrás:
Mya Schmidt

Ha bemegyünk a boltba, kis különbséggel szinte ugyanazt lehet kapni, mint otthon. Sajnos a gyümölcs nem olyan édes, mint otthon, és nem is olyan a színe. Sokszor látni éretlen gyümölcsöt: a napokban vettem dinnyét és epret, mert már nagyon kívántuk a friss ízeket, de egyik sem volt édes. A hazai ízek jobbak! És tudom, hogy dinnye se érik még otthon, az eper sem még szabadban, de akkor is!

De a húsoknak is más íze van. Szóval kell egy kis idő, mire az ember hozzászokik ehhez. Viszont elképesztő a kínálat, csináltam néhány fotót a halkínálatról, a grillpultról és a péksüteményekről.

Forrás:
Mya Schmidt

Forrás:
Mya Schmidt

Forrás:
Mya Schmidt

Forrás:
Mya Schmidt

Forrás:
Mya Schmidt

Biztos látjátok néhol az árakat: nem éppen olcsó itt az élet, 32-vel kell beszorozni a forinthoz képest, így például egy kisebb darab fűszeres füstölt lazac vagy gravlax 8500 forint, a legegyszerűbb croissant 320 forintnak megfelelő összegért megvehető, két olcsóbbnak szánt halburgerpogácsa közel 1600 forint. De azért a fizetés is más itt, nem lehet egyszerűen átfordítani, ha az ember itt él és dolgozik, keres.

Forrás:
Mya Schmidt

Forrás:
Mya Schmidt

Forrás:
Mya Schmidt
Ez a norvégok egyik kedvenc péksüteménye – én sajnos nem szeretem ezt a fajta tésztát

Ez a norvégok egyik kedvenc péksüteménye – én sajnos nem szeretem ezt a fajta tésztát
Forrás:
Mya Schmidt

Azért van sok étel, ami hiányzik otthonról. Sok mindent szoktunk hozni Magyarországról, ha néha hazamegyünk. De például hétvégén nagy bajban voltam, mert a Fanta tortához kellett volna túró, de itt nem olyan, mint otthon, végül sikerült megcsinálnom, na de azért jó lett volna az otthoni. Mákot, gesztenyemasszát sem lehet itt kapni, de azt is hozunk otthonról. Mielőtt megyünk haza, körülnézek, mi kell, és jól bevásárolok otthon. 🙂

Jó sok magyar él itt, de nincs összetartás, nincs közösség, féltékenyek egymásra, így sajnos jobb a távolság. Elég szomorú, de ez van. Nekem szerencsére itt a családom, akikre bármikor számíthatok. Decemberben pedig egy fővel bővül a család! Lehet, hogy vele jobban kinyílik majd számunkra a norvég világ. 🙂 Nagy kaland vár ránk. 🙂

Forrás:
Mya Schmidt

Forrás:
Mya Schmidt

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.