Ez a torta egy tömény csokoládés kalóriabomba, de olyan finom, hogy szerintem senki nem tudna ellenállni egy-egy szeletkének. Én biztosan nem tudok :)
A Sacher-torta megsütése nem egy bonyolult feladat, csak összekeverjük a hozzávalókat, majd irány a sütő. Az elkészült tortát pedig ízlés szerint meglocsolhatjuk rummal, mielőtt megkennénk a lekvárral, majd bevonnánk a csokoládéval.
Sacher-torta
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A tésztához:
A kenéshez:
A bevonáshoz:
Elkészítés: A vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és kevergetve olvasszuk fel, ezután hűtsük vissza.
A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor kezd kifehéredni, állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a kristálycukrot. Ezután verjük kemény habbá.
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a vajas-csokoládés keveréket.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, az étkezési keményítővel és a darált mogyoróval. Ezután állandó keverés mellett kanalazzuk a csokoládés masszához, majd keverjük alaposan össze. Apránként adjuk a masszához a keményre felvert habot, és keverőkanállal óvatosan forgassuk össze.
A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a simára kevert masszát. (Ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát.) Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-55 perc alatt süssük készre. Én légkeverésnél 160 fokon 50 percig sütöttem.
Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, majd jó résnyire nyissuk ki az ajtaját, és így hagyjuk pár percig hűlni a tortát, majd vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk langyosra hűlni. Ezután csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra a tortát, és hűtsük ki egészen.
A lekvárt turmixoljuk le, hogy szép sima állagú legyen. Ezután adjunk hozzá 2 evőkanál rumot, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig.
A teljesen kihűlt tortalapot éles késsel vágjuk félbe, majd az alsó lapot locsoljuk meg a maradék rummal. Ezután ízlés szerinti mennyiségű, meleg lekvárral kenjük le, és hagyjuk legalább fél órát állni, hogy jól magába szívja a tészta.
A második tortalapnak a tetejét is kenjük meg vékonyan a meleg lekvárral.
Amikor a tészta már kellően magába szívta a lekvárt, az alsó tortatalapra helyezzük rá a másik tortalapot úgy, hogy a lekvárral lekent fele kerüljön felülre.
A mázhoz a vajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és kevergetve olvasszuk fel.
Ezután először kenjük vele körbe a tortát, majd a maradék csokoládét csorgassuk rá a tortára. Ezután szépen, egyenletesen kenjük el a torta tetején, majd hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Én előző nap sütöttem és állítottam össze a tortát, így az ízek kellően átjárták, és a tészta finom szaftos lett.
A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!
Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>