Most, hogy itt a spárgaszezon, érdemes belőle jó kis fogásokat készíteni, hiszen ilyenkor jóval olcsóbb – és persze jóval ízletesebb is a friss spárga –, mint az év bármely szakában. Tehetjük levesbe, rizottóba, de rádobhatjuk a grillrácsra – és blansírozhatjuk is.
Ha az utóbbit választjuk, pattintsuk le a friss hajtásokat, majd dobjuk be 1-2 percre a sós, forrásban levő vízbe, majd onnan kihalászva a jeges vízbe – hogy megőrizzék színűket. Egyszerűen hangzik igaz? De mégsem az.
Ha nagyobb mennyiséget főzünk egy lábasban, mire kihalásznánk az összes spárgát, azok, amelyeket utoljára szedünk ki a vízből, túlfőhetnek. Hogy ezt elkerüljük, van egy sokkal egyszerűbb és gyorsabb módszer!
Befőttesgumistul, szárastul, mindenestül dobjuk az egész csomag spárgát a forró vízbe. Így jóval egyszerűbb lesz kihalászni, majd átdobni a hideg vízbe. Ha ezzel megvagyunk, fogjunk egy kést, és vágjuk le egyszerre a spárga végeit.
(Fotó: flickr – Adam Wilson)