A portugálok közkedvelt édessége, a pastel de nata vagy pasteis de nata igazi ínyenceknek való, tömény, krémes finomság: édes sült tejszínkrém tölti meg az apró tésztakosárkát, 1-2 falatnyi finomság, ami egész Portugáliában a legkedveltebb desszert.
Lisszabonban – és ha kicsit több időnk van kalandozni, akkor országszerte – szinte minden cukrászda és pékség kirakatában ez a desszert szúrható ki először, így nem csoda, hogy hamar felkelti az ember érdeklődését. A réteges leveles tésztából álló kosárka csalóka: bár vastagnak tűnik, egyáltalán nem az, viszont az azt kitöltő krémes puding egyszerűségében mennyei!
Az „eredeti” pastel de nata pontos receptjét a mai napig titok övezi, de a kísérletező kedvűek rég kitapasztalták a pontos receptúrát. Kívül ropogós, belül krémes, kellemesen vaníliás és illatos: a következő elkészítési módtól a nem gyakorlott háziasszonyok sem fognak megijedni.
Pastel de nata
Hozzávalók:
A krémhez:
A karamellszószhoz:
Elkészítés: A leveles tésztát kiterítjük, majd felvágjuk 12–16 egyforma darabra, és muffinformába tesszük, kis kosarakat formázunk belőlük. Meghintjük fahéjjal, és hűtőbe tesszük.
A krém alapanyagait összekeverjük habverővel, míg sima nem lesz, és egy lábosban közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg pudingos állagú lesz. Ha langyosra hűlt, a tésztakosarakba porciózzuk, és kb. 200 fokon 20 percig sütjük őket. Sütés után is meghinthetjük fahéjjal az elkészült édességet.
Édesszájúaknak ajánlott a karamellszósz is a süti tetejére. Ehhez egy lábosban karamellizáljuk a cukrot, míg aranybarna nem lesz, hozzáadjuk a facsart narancs levét és a vajat. A kész szószt a langyos süti tetejére locsoljuk.