Írd be, mit keresel:

Tejszínkrémes kosárka – a @kedvenc @portugál @desszert pofonegyszerűen

A portugálok közkedvelt édessége, a pastel de nata vagy pasteis de nata igazi ínyenceknek való, tömény, krémes finomság: édes sült tejszínkrém tölti meg az apró tésztakosárkát, 1-2 falatnyi finomság, ami egész Portugáliában a legkedveltebb desszert.

Lisszabonban – és ha kicsit több időnk van kalandozni, akkor országszerte – szinte minden cukrászda és pékség kirakatában ez a desszert szúrható ki először, így nem csoda, hogy hamar felkelti az ember érdeklődését. A réteges leveles tésztából álló kosárka csalóka: bár vastagnak tűnik, egyáltalán nem az, viszont az azt kitöltő krémes puding egyszerűségében mennyei!

Cookta - 2016.05.17.
Tejszínkrémes kosárka – a @kedvenc @portugál @desszert pofonegyszerűen

Forrás:
iStock

Az „eredeti” pastel de nata pontos receptjét a mai napig titok övezi, de a kísérletező kedvűek rég kitapasztalták a pontos receptúrát. Kívül ropogós, belül krémes, kellemesen vaníliás és illatos: a következő elkészítési módtól a nem gyakorlott háziasszonyok sem fognak megijedni.

Forrás:
iStock

Pastel de nata

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • csipetnyi fahéj

A krémhez:

  • 4 db tojássárga
  • 2,5 dl tejszín
  • 8 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 1 narancs vagy citrom reszelt héja és leve
  • 1 evőkanál liszt

A karamellszószhoz:

  • 4 kanál cukor
  • 1 narancs leve
  • 1 teáskanál vaj

Elkészítés: A leveles tésztát kiterítjük, majd felvágjuk 12–16 egyforma darabra, és muffinformába tesszük, kis kosarakat formázunk belőlük. Meghintjük fahéjjal, és hűtőbe tesszük.

A krém alapanyagait összekeverjük habverővel, míg sima nem lesz, és egy lábosban közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg pudingos állagú lesz. Ha langyosra hűlt, a tésztakosarakba porciózzuk, és kb. 200 fokon 20 percig sütjük őket. Sütés után is meghinthetjük fahéjjal az elkészült édességet.

Édesszájúaknak ajánlott a karamellszósz is a süti tetejére. Ehhez egy lábosban karamellizáljuk a cukrot, míg aranybarna nem lesz, hozzáadjuk a facsart narancs levét és a vajat. A kész szószt a langyos süti tetejére locsoljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.