Írd be, mit keresel:

Különleges, gyors édes leves virágos hangulatban

Gondolom, a zsályáról első hallásra mindenkinek az jut eszébe, hogy ételek ízesítésére használja fel a fűszernövény leveleit. Bevallom, eddig én is csak húsok, tészták, raguk, gnocchi készítésénél vettem hasznát a frissen szedett vagy éppen szárított zsályaleveleknek, és tettem vele ízletesebbé az ételek.

Most már bátran kijelenthetem, hogy csakis eddig, mert ebbe a borkrémlevesbe a szép lilás színű virágok is belekerültek. A selymesen krémes leves a zsályalevélnek és a virágoknak köszönhetően különösen finom ízt kapott. Hidegen vagy éppen csak langyosra hűtve üdítő élmény kanalazgatni.

Cookta - 2016.05.21.
Különleges, gyors édes leves virágos hangulatban

Forrás:
Kard Éva

Zsályás borkrémleves

Hozzávalók:

  • 5 dl édes fehérbor
  • 3 dl víz
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárga
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 db csillagánizs
  • 1 cm-es fahéj
  • 1 marék friss zsályavirág
  • 2-3 db zsályalevél

Elkészítés: A zsályavirágokat csipkedjük le a szárról úgy, hogy a szár részéből ne maradjon rajta. Én megfogtam a pici virágot, és egy mozdulattal kihúztam… A zsályaleveleket vágjuk fel apróra.

A bort és a vizet öntsük bele egy edénybe, majd reszeljük hozzá a citromhéjat, adjuk hozzá a csillagánizst és a fahéjat, főzzük 2-3 percig, majd szűrjük le.

A tojássárgákat keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével és a keményítővel. Ezután állandó keverés mellett öntsük hozzá a forró boros keveréket, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve sűrítsük be 1-2 perc alatt.

A levest ezután vegyük le a tűzről, majd szórjuk bele a lecsipkedett virágokat és az apróra vágott levél felét, és keverjük alaposan össze. Tegyük az edényt hideg vízbe, majd hűtsük le a levest teljesen.

Forrás:
Kard Éva

Tálalás előtt merjük a levest pl. pohárba, majd szórjuk meg a maradék zsályalevéllel, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.