Gondolom, a zsályáról első hallásra mindenkinek az jut eszébe, hogy ételek ízesítésére használja fel a fűszernövény leveleit. Bevallom, eddig én is csak húsok, tészták, raguk, gnocchi készítésénél vettem hasznát a frissen szedett vagy éppen szárított zsályaleveleknek, és tettem vele ízletesebbé az ételek.
Most már bátran kijelenthetem, hogy csakis eddig, mert ebbe a borkrémlevesbe a szép lilás színű virágok is belekerültek. A selymesen krémes leves a zsályalevélnek és a virágoknak köszönhetően különösen finom ízt kapott. Hidegen vagy éppen csak langyosra hűtve üdítő élmény kanalazgatni.
Zsályás borkrémleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A zsályavirágokat csipkedjük le a szárról úgy, hogy a szár részéből ne maradjon rajta. Én megfogtam a pici virágot, és egy mozdulattal kihúztam… A zsályaleveleket vágjuk fel apróra.
A bort és a vizet öntsük bele egy edénybe, majd reszeljük hozzá a citromhéjat, adjuk hozzá a csillagánizst és a fahéjat, főzzük 2-3 percig, majd szűrjük le.
A tojássárgákat keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével és a keményítővel. Ezután állandó keverés mellett öntsük hozzá a forró boros keveréket, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve sűrítsük be 1-2 perc alatt.
A levest ezután vegyük le a tűzről, majd szórjuk bele a lecsipkedett virágokat és az apróra vágott levél felét, és keverjük alaposan össze. Tegyük az edényt hideg vízbe, majd hűtsük le a levest teljesen.
Tálalás előtt merjük a levest pl. pohárba, majd szórjuk meg a maradék zsályalevéllel, és úgy kínáljuk.