Sokan tartanak a máj elkészítésétől, mondván, hogy biztos kemény és rágós lesz. Nem lesz, ha betartunk néhány pofonegyszerű szabályt. Mondjuk és mutatjuk is!
A jó resztelt máj szaftos és omlós, kellemes fűszeres, hagymás. Percek alatt elkészül, és lehet egy egyszerű főzelék feltétje, de készíthetünk hozzá egy izgalmas salátát, és egy pohár bor mellett ünnepi vacsorává emelhetjük.
A resztelt máj készülhet bármilyen májból, legfinomabb a borjúmáj és a pecsenyekacsa mája, de sertésmájat vagy csirkemájat is használhatunk. Fontos, hogy alaposan megtisztítsuk a májat, vágjuk le az inakat, illetve semmiképpen ne maradjon epe vagy zöldes rész rajta.
A szaftosság titka a sok hagyma, amit kissé lepirítunk, majd a májat hozzáadva magas hőmérsékleten, de nem sokáig sütjük, és csak a legvégén fűszerezzük – sóval, borssal, majoránnával, esetleg köménnyel, pirospaprikával. Aki szereti, kis bort adhat hozzá, vagy gombával gazdagíthatja, esetleg az egészet pirított szalonnával kezdve kissé bazaltosabb fogást készíthet belőle.
Resztelt kacsamáj
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk.
A kacsamájat megmossuk, leszárítjuk, az inakat, ereket kivágjuk, félbe- vagy negyedbe vágjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megdinszteljük rajta a hagymát, majd rádobjuk a megtisztított kacsamájat. Megsütjük, majd mielőtt levennénk a tűzről, megszórjuk szárított majoránnával, sózzuk, borsozzuk.
Tálalhatjuk salátával, petrezselymes főtt krumplival, rizskörettel, de akár egy tejfölös krumplifőzelékkel is.