Az avokádó nagyszerű gyümölcs, elképesztően egészséges, rengeteg módon felhasználható. Laktat, de könnyen emészthető, remekül fűszerezhető, bármilyen alkalomra kiváló.
A vegán táplálkozás egyik kedvelt alapanyaga az avokádó, gazdag telített zsírsavakban és vitaminokban, édesen és sósan is elkészíthető. Tökéletes napindító turmixban, smoothie-ban, egészséges fagyik alapanyaga is lehet, mártogatósnak, szendvicskrémnek is ideális,ezt felhígítva pedig kellemes, főzés nélküli krémlevest kaphatunk. Mivel zsírokban gazdag, bőrápolásra is használják, érdemes 1-2 kanállal elcsenni a pépesített avokádóhúsból erre a célra.
Az avokádókrémhez puha, érett avokádóra van szükség, ez az állapot csak 1-2 nap, előtte túl kemény, utána túl puha, könnyen romlani kezd. Ha azt szeretnénk, hogy gyorsabban puhuljon, vessük be a konyhai varázslást: tegyük az avokádót egy banánnal együtt papírzacskóba – szobahőmérsékleten másnapra ideális lesz az érettségi foka!
Könnyű avokádókrém – akár reggelire, szendvicskrémbe
Hozzávalók: 1 puha avokádó, 1/2 lime leve, 1 közepes paradicsom apróra kockázva, 1/2 pohár joghurt, só, bors, aprított koriander vagy petrezselyem
Elkészítés: A puha avokádót félbevágjuk, a húsát kikanalazzuk, villával összenyomjuk. Sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a lime levét, hozzáadjuk a paradicsomot és a joghurtot, alaposan kikeverjük. Tehetünk bele 1 gerezd zúzott fokhagymát vagy egy szál felaprított újhagymát is, isteni lesz, de akkor sajnos reggelire vagy munkahelyre vivős szendvicsbe kevésbé alkalmas… 🙂
Mexikói avokádókrém (guacamole)
Hozzávalók: 1 puha avokádó, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 fej lilahagyma, 1 kis pohár joghurt, só, aprított koriander, tortillacsipsz
Elkészítés: A puha avokádót félbevágjuk, a húsát kikanalazzuk, villával összenyomjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát, valamint a joghurtot, alaposan kikeverjük, megszórjuk a korianderrel, és tortillacsipsszel kínáljuk.
Kolumbiai avokádókrém
Hozzávalók: 2 puha avokádó, 1 paradicsom, 2 szál újhagyma, 1/2 csilipaprika, 1/2 citrom, 1 evőkanál olaj, só
Elkészítés: A paradicsom héját lehúzzuk, majd a húsát apróra vágjuk az újhagymával együtt. Egy tálkába tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott csilit, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, az olajat, sózzuk, és egy pici vizet hozzáadunk, elkeverjük. Ezzel elkészült az aji nevű szósz, amit húsokhoz, főtt vagy sült zöldségekhez, krumplihoz is fogyasztanak. Az avokádókat félbevágjuk, a húsukat kikanalazzuk, darabosra vágjuk. Meglocsoljuk ízlés szerinti szósszal, összeforgatjuk, és pirítóssal, tortillával vagy pitával kínáljuk.