Semmi sem frissít fel úgy egy nyári italt, mint egy szál bazsalikom vagy menta – na jó, meg talán egy nagy adag jég –, de van jó és rossz módja is annak, ahogy hozzáadjuk kedvenc fűszereinket egy jó kis frissítőhöz.
A fűszernövények közül a legkedveltebb talán a menta, főleg nyáron. Természetes aromáival bármilyen italt feldob – legyen az sima vagy szeszes. Jól illik szinte bármilyen gyümölcshöz, és nem utolsósorban szemet gyönyörködtetővé varázsolja a poharunkat.
Ahhoz, hogy maximalizáljuk a zöld levélkék ízét és illatát, bizony van egy fontos momentum, amit érdemes elsajátítanunk. Adjunk nekik pár pofont!
Ez nem vicc. Ha eddig beletépkedtük a leveleket a poharunkba, nem jól csináltuk. A pofon által a növény leveleiben található sejteket, illetve illóolajokat maximálisan felszabadíthatjuk.
Az angol nyelvű videóban megnézhetjük, hogyan is kell csinálni:
Ha szívesen kipróbálnánk, a következőket kell tennünk:
Mindig csak tiszta, megmosott leveleket használjunk.
A különböző fűszernövényekhez különböző erőkifejtésre lesz szükségünk, de általánosságban elmondható, hogy a finomabb, lágyabb zöldekhez kisebb erőkifejtés kell, mint például az erősebb tartású rozmaringhoz.
Menta
A mentaágat és leveleket fogjuk meg az egyik kezünkkel, majd csapjuk párszor a másik tenyerünkbe, mint egy kis ecsetet vagy seprűt.
Bazsalikom
A bazsalikom levelét fektessük a tenyerünkbe, majd csapjunk rá néhányszor.
Rozmaring
A rozmaringgal hasonló a helyzet, mint a bazsalikommal, mindössze annyi a különbség, hogy jóval többet és jóval erősebben kell rácsapnunk, hogy kiszabadítsuk belőle az aromáját.
A fűszernövényeket főleg koktélokba vagy alkoholos italokba használják, de érdemes belőlük belecsempészni egy kancsó limonádéba, jeges teába, szörpbe vagy akár ásványvízbe is.