Írd be, mit keresel:

@Tökéletes @túrós @csusza néhány trükkel

A túrós csusza igazi klasszikus, házias és magyaros fogás, ráadásul gyors és kiadós, de sokszor elég jellegtelen, száraz – és úgy egyáltalán nem jó. Pedig néhány trükk betartásával olyan csuszát készíthetünk, ami csúszik!

Igen, a csusza lényege, hogy csússzon! Nemcsak a torkunkon lefelé, hanem már az edényben és a tányéron is, vagyis ne legyen száraz, fujtós. A túrós csusza a füstölt szalonnával kezdődik, aminek a bőrét levágjuk, de nem dobjuk ki: fontos szerepe lesz még! A szalonnát felkockázzuk, és serpenyőben kiolvasztjuk a zsírján, majd szép ropogósra sütjük.

Cookta - 2016.05.31.
@Tökéletes @túrós @csusza néhány trükkel

A tészta lebbencs vagy csuszatészta, szép nagy darabok, de ízlés szerint eltördelhetjük kisebbekre is, sőt a bevállalósak maguk is gyúrhatják (de erről majd máskor). A tészta főzővizébe beletesszük a füstölt szalonna félretett bőrét, így már a legelső pillanattól magába tudja szívni a tészta a füstös, szalonnás ízt. Nem szabad túlfőzni a tésztát, mindig kicsit keményebben szűrjük le, mert még tovább puhul egy picit a saját hőmérsékletétől.

A csúszkálós tészta titka pedig egyrészt a kiolvadt szalonnazsír, amivel a leszűrt tésztát összeforgatjuk, valamint a bőséges tejföl, amit nem a végén teszünk rá a tésztára, hanem legalább a felével összeforgatjuk, valamint zsíros túrót használunk hozzá. Ez amúgy sem a diétás ételek királynője, úgyhogy a tejföl és a túró zsírtartalmán nem érdemes spórolni.

A kisült szalonnapörc és a maradék tejföl legvégül kerül a már csúszkálós tészta tetejére, amit kicsit át is piríthatunk sütőben, de azonnal tálalva is abbahagyhatatlanul finom.

Túrós csusza szalonnapörccel

Hozzávalók:

  • 30 dkg csuszatészta
  • 40 dkg tehéntúró
  • 5 dl tejföl
  • 10 dkg húsos szalonna

Elkészítés: A tésztát lobogó sós vízben feltesszük főni. A húsos szalonnát felkockázzuk, a szalonnabőrt a tészta vizébe dobjuk. A felkockázott szalonnának serpenyőben kisütjük a zsírját, megpirítjuk a szalonnát. A kifőtt tésztát leszűrjük, összeforgatjuk a szalonna zsírjával, a tejföl felével és az összemorzsolt túróval. Tányérra szedjük, majd a szalonnapörccel megszórjuk a tetejét.

Ha van kedvünk, sütőben át is süthetjük.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.