Kata szelet, Kati szelet és Katóka néven is ismerős lehet ez a régi süti. Sokak gyerekkori kedvence a nagymama konyhájából. Elkészítése nem bonyolult, bár a három tésztalap megsütése sokakat elriaszthat. Bátorság: gyorsan megvan!
Igazi ünnepi sütemény a Kata szelet: rumos, kakaós, a tetején édes tojáshabbal. Vidéken elmaradhatatlan része a húsvéti és esküvői sütikínálatnak. „A Kata szeletet nagymamám sütötte gyerekkorunkban. Sajnos ő már nincs velünk, de ha megsütöm, mindig rá emlékezünk.”
Kata szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
A tetejére:
Elkészítése: A tésztához a lisztet, a margarint, a cukrot, a sütőport, a tojássárgákat és a tejet egy tálba mérem, összegyúrom, majd 3 részre osztom. Egyesével kinyújtom, és tepsi hátán 3 lapot sütök belőle.
Az egyik kisült lapot tálba tördelem, leforrázom 3 dl tejjel, és 1-2 percig állni hagyom. Ezután teszek hozzá 10 dkg margarint, 3 evőkanál kakaóport, 10 dkg porcukrot, majd ízlés szerint sárgabaracklekvárt és rumot. Jó pikáns íze legyen. Jól kikeverem ezt a krémet, és a másik két lap közé teszem.
A tetejére 3 tojásfehérjéből és 20 dkg cukorból gőz fölött jó kemény habot verek. Ezt teszem a tészta tetejére.
A habra vagy csokimázat csorgatok, vagy csak csokit reszelek rá, esetleg csokidarát szórok rá, vagy csak simán megszórom kakaóporral. Fogyasztás előtt egy nappal készítsük el, hogy a lapok megpuhulhassanak és az ízek összeérjenek.
A receptet és a fotót Körtvélyessy Andrea küldte. Köszönjük!
Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>