Írd be, mit keresel:

Mit fogyasszunk melegben – @hűsítő @hatású @ételek és fűszerek

A meleg napokon érdemes olyan ételeket és italokat fogyasztani, olyan fűszereket és alapanyagokat választani, amelyeknek hűsítő hatásuk van belülről is. Ha lehet, minél kevesebb hőkezeléssel készítsük el ebédünket, vacsoránkat, épp csak pároljunk vagy grillezzünk, illetve minden hűsít, ami nyers!

Hűsítő zöldségek

Paradicsomból bármennyi fogyaszthatunk, bármilyen állapotban elkészítve, uborkát nyersen, kovászolva, savanyítva vagy zöldségléként. Tökéletes a saláták színes kavalkádja egy csepp olajjal és citrommal, spenót és sóska párolva, joghurttal leöntve, borsó, brokkoli, karfiol párolva vagy levesként, padlizsán sülve, zeller nyersen reszelve, spárga vajon párolva, és mindenféle frissen hajtott csíra.

Cookta - 2016.06.01.
Mit fogyasszunk melegben – @hűsítő @hatású @ételek és fűszerek
A hideg paradicsomleves ideális nagy melegben

A hideg paradicsomleves ideális nagy melegben
Forrás:
iStock

Hűsítő fűszerek

Bazsalikom, koriander, ánizs, borsmenta, édeskömény, római kömény, citromfű. A borsmentából vagy az ánizsból kiváló tea készíthető, amit citromfűvel ízesíthetünk. A chili átmenetileg felforrósít, de összhatásában mégis hűt.

Hűsítő gyümölcsök

Eper, cseresznye, málna, ribizli, meggy, citrusok, dinnyék, kivi, mangó, ananász, sárgabarack és őszibarack. A gyümölcsökből főzhetünk egy hidegre hűtött levest, adhatjuk jól behűtött pudinghoz, jégkásával összekeverve pedig frissítő sorbet-t kapunk.

A gyümölcsökből isteni turmix vagy smoothie is készülhet

A gyümölcsökből isteni turmix vagy smoothie is készülhet
Forrás:
iStock

Zsiradékok

Melegben a zsiradékok közül inkább a hidegen sajtolt növényi olajokat használjuk, de pótolhatjuk a bevitt zsírszükségletet olajos magvakkal is.

Fehérjék

Kánikula idején válasszuk a savanyított tejtermékeket, legyen az joghurt, kefir vagy aludttej, sajtokból a könnyebbeket – mozzarella, friss sajt, krémsajtok –, esetleg sósabbakat – feta – válasszuk. Ha húsimádók vagyunk, ehetünk halakat, tenger gyümölcseit, a húsok közül a fehérek esnek jobban melegben, mint pl. a csirke és a kacsa.

A hal gyorsan elkészül,könnyű fogás, citrommal pedig frissít is

A hal gyorsan elkészül,könnyű fogás, citrommal pedig frissít is
Forrás:
iStock

Szénhidrátok

Melegben a rizs és a köles, a kuszkusz és a quinoa a legjobb, a rozs-, a durum- vagy árpalisztből készült pékáruk vagy tészták.

Fontos!

Melegben érdemes hideg fogásokat készíteni: salátákat, falatkákat, színes szendvicseket, krémeket, kencéket, amik zöldséggel mártogatva – vagy azokba beletöltve – változatos, mégis könnyű fogásként tálalhatók.

Sült padlizsánszeletbe töltött fűszeres krémsajt – hűsítő finom falat

Sült padlizsánszeletbe töltött fűszeres krémsajt – hűsítő finom falat
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.