Ha rutinos konyhatündér valaki, ha nem, mindannyian voltunk már szerelmesek, igaz? Na nem a hagyományos értelemben persze, hanem egy kis konyhai bakinak köszönhetően, amikor nagyobb mennyiségű só landol a levesben, pörköltben vagy főzelékben. A jó hír, hogy a legtöbb étel még ilyenkor is menthető!
A legismertebb megmentő a burgonya, amikor egy megpucolt, feldarabolt krumplit teszünk az ételbe, és ezzel főzzük tovább. 10 perc után eltávolítjuk a krumplit az ételből, ami addigra már a só nagy részét felszívta. Ez a trükk egy szelet kenyérrel ugyanígy működhet.
A következő módszer, amikor növeljük az étel mennyiségét: főzelékeknél, tejfölös leveseknél, tejes vagy tejszínes ételeknél csak löttyintsünk a lábasba egy újabb adaggal a „tejtermékekből”. Ez egyrészt elveszi az étel sósságát, másrészt krémesebbé is teszi majd a fogást.
Ha pedig zöldségpürékről vagy levesekről lenne szó, növeljük az alapanyag mennyiségét, így természetesen megint csak veszíteni fog a sósságából.
Ha pörköltről lenne szó, levének egy részét merjük ki, majd a kivett mennyiséget pótoljuk vízzel, és fűszerezzük újra – persze nem sóval!
Ha nem annyira súlyos a helyzet, egy kevés szódabikarbóna, cukor vagy ecet is segíthet a helyzeten.
(Fotó: flickr – Baron Valium)