Írd be, mit keresel:

Brokkoli selymes főzeléknek, sült csirkefalatokkal

Emlékszem, régebben be voltak osztva a napok: volt tésztanap, húsnap, levesnap – a leves mellé mindig kelt tészta készült –, és volt főzeléknap is. Valahogy úgy érzem, és az ismerőseimmel folytatott beszélgetések is ezt igazolják, hogy mostanában hajlamosak vagyunk a főzelékről megfeledkezni. Pedig annyi finom, zsenge zöldségféléből készíthetünk finom főzeléket, és a maradék sült hús, pörkölt remek feltét hozzá.

A brokkolit nagyon szeretem, sokféle módon használom. Gyakran készítek belőle fasírtot, krémlevest, de már muffint is sütöttem brokkolival. Főzeléknek is rettentően finom, ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető, és szerintem aki nem rajong a brokkoliért, az is szívesen kanalazza majd. A csirkemellfalatkák pedig nagyon jól passzolnak hozzá!

Cookta - 2016.06.03.
Brokkoli selymes főzeléknek, sült csirkefalatokkal

Forrás:
Kard Éva

Brokkolifőzelék sült csirkemellel

Hozzávalók:

  • 1 közepes brokkoli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 1/2 citrom leve
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • őrölt bors
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • kb. 1 l víz
  • 1 db csirkemellfilé

Elkészítés: A brokkolit szedjük rózsáira, majd a zsenge szárrészt pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd a petrezselyemzölddel együtt szintén vágjuk fel apróra.

A csirkemellet vágjuk fel ízlés szerint, sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített vaj és olívaolaj keverékén süssük pár perc alatt szép pirosra. Ezután szedjük ki, majd tálalásig tartsuk melegen.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, majd pár pillanat múlva az apróra vágott brokkoliszárat és a petrezselyemzöldet is. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, keverjük alaposan össze, majd pároljuk pár percig.

Ezután öntsük fel a vízzel, facsarjuk bele a citromlevet, majd tegyük bele a brokkolirózsát is. Szórjuk meg egy késhegynyi szódabikarbónával, hogy szép zöld maradjon a színe, majd főzzük puhára, de arra vigyázzunk, hogy a brokkolirózsa ne főjön szét!

Amikor puhára főtt, szedjük ki a brokkolirózsa felét, és tegyük félre. A többit botmixerrel pépesítsük.

A tejfölt keverjük simára a tejszínnel, a kukoricaliszttel és egy kevés főzőlével, majd állandó keverés mellett csorgassuk a pépesített brokkolihoz. Ezután kevergetve sűrítsük be, majd tegyük vissza az előzőleg kiszedett brokkolirózsát, és pár percig szép lassan főzzük tovább.

Forrás:
Kard Éva

Tálaláskor szedjük a főzeléket tányérba, majd rakjuk rá a pirosra sült csirkemellet, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.