Emlékszem, régebben be voltak osztva a napok: volt tésztanap, húsnap, levesnap – a leves mellé mindig kelt tészta készült –, és volt főzeléknap is. Valahogy úgy érzem, és az ismerőseimmel folytatott beszélgetések is ezt igazolják, hogy mostanában hajlamosak vagyunk a főzelékről megfeledkezni. Pedig annyi finom, zsenge zöldségféléből készíthetünk finom főzeléket, és a maradék sült hús, pörkölt remek feltét hozzá.
A brokkolit nagyon szeretem, sokféle módon használom. Gyakran készítek belőle fasírtot, krémlevest, de már muffint is sütöttem brokkolival. Főzeléknek is rettentően finom, ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető, és szerintem aki nem rajong a brokkoliért, az is szívesen kanalazza majd. A csirkemellfalatkák pedig nagyon jól passzolnak hozzá!
Brokkolifőzelék sült csirkemellel
Hozzávalók:
Elkészítés: A brokkolit szedjük rózsáira, majd a zsenge szárrészt pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd a petrezselyemzölddel együtt szintén vágjuk fel apróra.
A csirkemellet vágjuk fel ízlés szerint, sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített vaj és olívaolaj keverékén süssük pár perc alatt szép pirosra. Ezután szedjük ki, majd tálalásig tartsuk melegen.
A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, majd pár pillanat múlva az apróra vágott brokkoliszárat és a petrezselyemzöldet is. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, keverjük alaposan össze, majd pároljuk pár percig.
Ezután öntsük fel a vízzel, facsarjuk bele a citromlevet, majd tegyük bele a brokkolirózsát is. Szórjuk meg egy késhegynyi szódabikarbónával, hogy szép zöld maradjon a színe, majd főzzük puhára, de arra vigyázzunk, hogy a brokkolirózsa ne főjön szét!
Amikor puhára főtt, szedjük ki a brokkolirózsa felét, és tegyük félre. A többit botmixerrel pépesítsük.
A tejfölt keverjük simára a tejszínnel, a kukoricaliszttel és egy kevés főzőlével, majd állandó keverés mellett csorgassuk a pépesített brokkolihoz. Ezután kevergetve sűrítsük be, majd tegyük vissza az előzőleg kiszedett brokkolirózsát, és pár percig szép lassan főzzük tovább.
Tálaláskor szedjük a főzeléket tányérba, majd rakjuk rá a pirosra sült csirkemellet, és úgy kínáljuk.