Az egyik legkedveltebb nyári ételünk, az alapváltozat összesen három alapanyagból áll, mindenki másképp készíti és szereti, örök viták témája, melyik változat a legfinomabb és hogyan is készül a tökéletes lecsó.
Hagyma, paradicsom és paprika – ez minden lecsó alapja, eddig mindenki egyet is ért. Innentől viszont rengeteg a kérdés! Olajjal vagy zsírral, esetleg pirított szalonnával indítsuk a receptet? Kell-e bele pirospaprika, vagy az csak elrontja? Milyen arányban kerüljön bele hagyma, paprika és paradicsom? A paprikát karikázzuk vagy kockázzuk? És a paradicsomot? Cikkekben vagy kockára vágva tegyük az ételbe? Kell-e bele kolbász, virsli, gazdagítsuk-e tojással vagy rizzsel, esetleg tarhonyával? Mennyire legyen leveses, szaftos? Csípjen-e egy kicsit vagy akár nagyon? Tegyünk bele gombát, cukkinit, zöldbabot vagy akár padlizsánt?
Megannyi kérdés, amire nincsenek válaszok – szerintünk legalábbis. Mindenki úgy készítse és szeresse, ahogy neki a legfinomabb. Sőt, akár többféle lecsókedvencünk is lehet, bárhogy variálhatjuk. Mi most egy kolbászos-tojásos változattal nyitjuk meg az idei lecsószezont!
Lecsó kolbásszal és tojással
Hozzávalók:
A tálaláshoz:
Elkészítés: A paprikát kicsumázzuk, karikákra vágjuk.
A paradicsomokat nagyobb kockákra vágjuk.
A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, majd a felszeletelt kolbászt hozzáadjuk, lepirítjuk, hogy szépen kisüljön a paprikás zsírja.
Hozzáadjuk először a paprikát, majd kicsivel később a paradicsomot – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kb. negyed óra alatt készre főzzük, akkor jó, ha a zöldség puha, de még harapható, nem főtt szét.
A tojásokat egy tálban villával felverjük, majd a lecsóhoz öntjük.
Lazán kevergetve kb. 3 percig főzzük.
Puha fehér kenyérrel tálaljuk.