Írd be, mit keresel:

Mignon: a magyar süti, aminek a karrierje Párizsban kezdődött

Franciaországban született a mignon, mégis magyar süti. Ha Párizsban mignont keresnénk, bizony nem találnánk, vagy legalábbis nem ezen a néven. Hogy még több legyen az ellentmondás: a mignon tulajdonképpen kugler, mégpedig az a bizonyos, amiről József Attila is álmodozott... Jöjjön egy kis mignon-történet!

Cookta - 2016.06.07.
Mignon: a magyar süti, aminek a karrierje Párizsban kezdődött

A színes cukormázzal vagy marcipánnal bevont díszes süteményt eredetileg tényleg Párizsban alkották meg a bravúros cukrászok. Apró, falatnyi, míves sütemények voltak, amelyekben meg tudták csillogtatni cukrásztudományukat, igazi luxusnak számítottak, és petits fours [pöti fur], vagyis pici süti néven váltak ismertté. A díszes máz alatt rendszerint 2-3 piskótalap és csokoládés, kávés, vaníliás vagy citromos vajkrém, illetve némi gyümölcszselé, lekvár rétegei lapultak mesteri kombinációban. Nagy előnye volt ennek a süteménynek, hogy a szépséges máz nemcsak kívánatossá tette, de meg is óvta a kiszáradástól.

Forrás:
iStock

A petits fours nem sokkal később Magyarországon is megjelent, mégpedig Kugler Henrik cukrász jóvoltából, aki gyakran járt tanulmányútra Párizsba inspirálódni. A híres cukrász az 1850-es években költözött Pestre szülővárosából, Sopronból, hogy megnyissa a fővárosban cukrászdáját a Gizella téren (ma Vörösmarty tér), itt készültek először az általa mignon névre keresztelt szépséges apróságok. A mignon jelentése édes, cuki, bájos, így tökéletesen illett a csinos kis falatnyi desszertre, és a franciás műveltségű polgári vendégeinek tetszhetett is volna ez a név, de mindenki kuglerként emlegette csak a mignonokat.

Szép lassan azonban mégiscsak átvette a köznyelv ezt az elnevezést – talán Kugler Henrik halála után. Mivel a híres cukrásznak nem volt örököse, utódja, így egyik cukrásza folytatta a jól menő, rengeteg újdonságot és különlegességet kínáló cukrászdát. Külön érdekesség, hogy az új cukrásztulajdonos is nevezeteset alkotott: a hazai süteménykínálat egyik legkedveltebb darabját találta ki Emile Gerbeaud, igen, a zserbószeletet.

Forrás:
iStock

A mignon hajdani luxus jellegét a II. világháború utáni időkben sajnálatosan elvesztette: a szocialista cukrászüzemekben nagyüzemileg és többnyire igénytelen, olcsó változatban készítették, mindenféle ötlettől és kreativitástól mentesen, a puncsos változat pedig tökéletesen megfelelt a maradék cukrászáruk eltüntetésére. Ekkor nőtt meg a mignonok mérete is, hogy laktató desszertté váljon, ne legyen urizáló apró finomság. Olcsó süti lett, ára sokáig 1 forint volt csupán, amit minden retró presszóban árultak a kávé mellé.

Szerencsére az utóbbi évek „gasztroforradalma” a cukrászatokat is eléri: egyre több kézműves és minőségi, igazán elkötelezett cukrászt és cukrászdát találunk, ahol megkezdték a csinos és kreatív desszertek készítését, és reménykedhetünk, hogy a mignon is hamarosan megújul, és méltó lesz a Kugler Henrik által megálmodott süteményhez.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.