A csokoládé csodás dolog, sokféle íz illik hozzá, de egyik legjobb barátja mindenképpen a kávé. Nem véletlen, hogy a jobb kávézókban egy falatka csoki is jár a csésze kávé mellé, ez ugyanis kiemeli, teltebbé teszi a kávé aromáit. Ez a páros süteményben is remekül összeillik, jó példa erre az alábbi sütemény is.
Egyszerűen elkészíthető ez a csokis-kávés sütemény, amelynek a tésztája és a krémje is csokis. Tortaformában sütve szülinapi tortaként is tökéletes: ilyenkor a torta tetejére is kenhetünk egy kis krémet, majd csokidarával meghintve díszíthetjük.
Kávés-csokis sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
A krémhez:
Elkészítés: A tésztához a tojásokat a porcukorral habosra keverem. Összeolvasztom a vajat a csokival, és a porcukros tojáshoz keverem. Ezután megy bele a sütőporos liszt, a kefir, csipet só és a fél csésze kávé. Simára keverem, majd sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe simítom, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütöm.
Közben elkészítem a krémet: 40 dkg vajat megolvasztok, amibe ízlés szerint kakaóport és porcukrot keverek (kb. 2 evőkanál kakaó és 4 evőkanál porcukor), simára keverem, és hűtőbe rakva hagyom megdermedni.
Amikor a tészta megsült és kihűlt, vízszintesen félbevágom, és a két lap között megkenem a krémmel. Hűtőbe rakva 2 óra után fogyasztható.
A receptet és a fotót Horváth Lilla Éva küldte. Köszönjük!