Írd be, mit keresel:

Töltött paprika, a nyári kedvenc

Igazi magyar ételnek tartjuk, pedig a paradicsom és a paprika is csak néhány százada szereplője a konyhánknak. A töltött paprika pedig valójában török eredetű, igaz, ők bárányhússal töltenek szinte mindent, és a paradicsomszósz is a mi „találmányunk”.

A töltött paprika megosztó étel, vannak, akik nem szeretik az édeskés paradicsomos mártást, vagy éppen a főtt paprikát, amit gyerekkorunkban – valljuk csak be – mindannyian kipöcköltünk a tányér szélére, és ha lehetett, inkább csak húsgombócot kértünk. A legtöbbünk felnőttként megszerette ezt az igazán nyári fogást, ami hidegen is, melegen is tökéletes.

Cookta - 2016.06.08.
Töltött paprika, a nyári kedvenc

Sokféle módon készülhet a töltött paprika – régiónként és családonként is változik: van, aki rántja a mártást, van, aki nem, lehet édeskésebb és savanykásabb, kerülhet bele zeller vagy épp zellerzöld, van, aki friss, más pedig paradicsompürével készíti. Kerüljön-e hagyma a töltelékbe, előpirítsuk vagy előfőzzük-e a rizst, kell a tojás a masszába? Ez mindenkinek a saját ízlésére van bízva, ahogy a lecsónál, úgy a töltött paprikánál sincs egyetlen legjobb recept!

Ami mindenképpen fontos, sőt elengedhetetlen az igazán finom töltött paprikához, az az illatos, érett, húsos zöldpaprika, mert ez adja az ízét a tölteléknek és a mártásnak is. Még ha valaki nem is szereti a főtt paprikát, és inkább csak húsgombócokkal készítené el ezt a remek fogást, mindenképpen tegyen néhány paprikát főzéskor a paradicsomszószba, hogy átadja az ízét, a megfőtt ételből pedig egyszerűen eltávolítható – de szerintünk kár érte!

Töltött paprika

Hozzávalók:

  • 8 db TV paprika
  • 50 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 6 dkg rizs
  • bors
  • pirospaprika

A paradicsomszószhoz:

  • 2 dl paradicsompüré
  • ½ zellergumó apró kockákra vágva
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 babérlevél
  • bors

Elkészítés: A zellert megtisztítjuk, apróra kockázzuk, és a paradicsompürével egy fazékba öntjük, felöntjük 2 dl vízzel.

Feltesszük főni alacsony lángon, kevés cukor hozzáadásával ellensúlyozzuk a paradicsom savanykás ízét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, 1 babérlevelet adunk hozzá. Addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik, ha hígabbra szeretnénk, kevés vízzel pótolhatjuk a folyadék mennyiségét.

Közben elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a rizst, megfuttatjuk.

A darált húst tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hagymás rizst, fűszerezzük pirospaprikával, majd alaposan összedolgozzuk.

A paprikákat kicsumázzuk – ehhez egy trükköt is mutatunk!

A kicsumázott paprikákat a húsos-rizses keverékkel megtöltjük, ha kimarad töltelék, gombócokat formázunk belőle.

A töltött paprikákat és a gombócokat a paradicsomszószba helyezzük, és kb. fél óra alatt puhára, készre főzzük.

Főtt krumplival vagy friss kenyérrel tálalhatjuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Horváth Ilona Szakácskönyve a magyar gasztronómia alapművévé vált. Generációk tanultak belőle sütni-főzni, s egy időben szinte minden háztartásban fellelhető volt egy-egy féltve őrzött példánya. Az évek hosszú sora alatt aztán eltűnt a szemünk elől. Most végre újra kezünkbe foghatjuk ezt a különleges könyvet, melynek segítségével megismerhetjük és elkészíthetjük a tradicionális magyar konyha remekeit.

Horváth Ilona műve ma is ugyanolyan nélkülözhetetlen segítőtársunk a konyhában, mint amilyen első megjelenésének idején volt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.