A cupcake amerikai desszert, tulajdonképpen egy krémmel vagy habbal megbolondított muffin. Végtelen variációban készülhet, nagyon mutatós és finom minitorta, a krém és a díszítés egy csapásra ünnepivé varázsol bármilyen muffint.
„Ezt a receptet anyák napjára készítettem, és elég nagy sikert aratott. :) Mivel a családomban többen tej- és gluténérzékenyek, ezért fontos, hogy ilyen hozzávalókat használjak, de természetesen normál lisztből, vajból és tejből is elkészíthető. :)”
Étcsokis, epres-bazsalikomos cupcake
– gluténmentes, tejmentes változatban
Hozzávalók (kb. 16 darabhoz):
Az étcsokis muffinhoz:
Az epres-bazsalikomos krémhez:
Elkészítés: Elsőnek elkészítjük el a muffinokat. A száraz hozzávalókat összekeverjük (liszt, kakaópor, cukor, sütőpor, fahéj). Közben a margarint felolvasztjuk. Majd a lisztes keverékhez egyesével hozzáadjuk a tojást, a margarint és a rizstejet is. Jól összedolgozzuk, ezután mehet bele az apró darabokra tört étcsoki (használhatunk csokicseppeket is).
Muffinpapírral bélelt (muffin)sütőformába adagoljuk a masszát úgy, hogy csak a háromnegyedéig töltjük meg. 180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Amíg sülnek a muffinok, elkészíthetjük a tetejére a krémet. Az epret jól megmossuk, feldaraboljuk, majd a bazsalikomlevelekkel és kb. 2 evőkanál cukorral összeturmixoljuk. Egy lábasba öntjük a rizstejjel együtt, és elkezdjük melegíteni. A pudingport és kb. 4 evőkanál cukrot egy kevés rizstejjel jól elkeverünk, majd lassan a melegedő epres folyadékhoz öntjük. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Félretesszük egy kicsit hűlni, amikor langyosra hűlt, beledolgozzuk a margarint is, és hűtőben teljesen lehűtjük.
Amikor teljesen lehűlt a krém, habzsák segítségével a muffinok tetejére nyomjuk.
A receptet és a fotót Holló Henrietta küldte. Köszönjük!