A zsenge zöldborsó a kora nyár egyik legfinomabb csemegéje. Kicsit macerás a kifejtése, és az is igaz, hogy már ekkor a szánkba kerül a fele nyersen, édesen, ropogósan, vagyis kétszer annyit dolgozunk a szükséges mennyiségért, de megéri!
A friss zöldborsóból leggyakrabban levest főzünk, talán mert így a legszaporább, legkiadósabb, de rengeteg más módon is felhasználható persze. Ha szép, friss a borsó, érdemes a már üres héjakat megmosni, vízben feltenni főni 10-15 percre, majd a héjat kidobni, és ezt a levet használni alapléként a leveshez: sokkal intenzívebb borsós ízt kapunk! Innentől kezdve pedig eldönthetjük, milyen zöldborsólevest készítsünk, mert ennek is sok változata van.
Lehet például magyaros vagy tejszínes, zöldséges vagy galuskás, gazdagítható csirke- vagy pulykahússal, de készülhet belőle krémleves is. Mutatunk 3 variációt.
Zöldborsóleves csurgatott tojással
Ebben a levesben a borsó dominál, nagyon egyszerű és gyors, könnyű, nyári leves.
Egy lábasban kevés olajat hevítünk, rádobunk 50 dkg friss kifejtett zöldborsót, átforgatjuk, meghintjük 1 evőkanál liszttel, ezzel is pirítjuk 1-2 percet, majd felöntjük vízzel, illetve a zöldborsóhéjjal felfőzött alappal, sózzuk, és pár perc alatt puhulásig főzzük a borsót. Közben 1 csokor petrezselymet felaprítunk, valamint 2 tojást egy tálkába ütünk, picit sózzuk, majd villával felverjük. A levesbe csorgatjuk folyamatos keverés mellett a tojást, majd beleszórjuk a petrezselymet, 2-3 perc főzés után tálalhatjuk is.
Tejszínes zöldborsóleves csirkefalatokkal
Tartalmasabb, selymes, tavaszi leves, amibe a borsó mellett egy kis csirkemell is kerül.
Egy kis fej hagymát apróra kockázunk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadunk 1 apró kockára vágott csirkemellfilét, fehéredésig pároljuk, majd meghintjük sóval, borssal. Hozzáadunk 1 felkockázott sárgarépát, 1/2 felkockázott karalábét és 20 dkg friss zöldborsót, felöntjük vízzel, és fedő alatt 20 percet főzzük. 2 dl tejszínt 1 evőkanál liszttel dimára keverünk, és hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, végül apróra vágott petrezselymet szórunk bele, és 2-3 perc főzés után tálalhatjuk is.
Selymes zöldborsókrémleves
Kellemesen friss és krémes leves, nagyon tavaszi, amit sajtos pirítóssal vagy egy szelet sonkával, baconcsipsszel is tálalhatunk.
Diónyi vajat felolvasztunk, rádobunk 4 megtisztított és felkarikázott újhagymát, majd rászórunk 40 dkg friss zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, meghintjük 1 evőkanál liszttel, átforgatjuk, majd felöntjük 8 dl vízzel, és a zöldségek puhulásáig főzzük. Hozzáadunk 1 csokor felaprított petrezselymet, 2 dl tejszínt, és botmixerrel krémesítjük – ízlés szerint darabosabbra vagy krémesebbre, és már tálalhatjuk is.
A leves, amely eredetileg a szegények eledele volt, mára már bármely alkalomra elkészíthető étellé nőtte ki magát: elég csak a „mindent bele” típusú, rusztikus kanalaznivalókra gondolni, amelyek önálló étkezésként is megállják a helyüket, vagy a tökéletes menükezdést jelentő könnyű erőlevesekre, húslevesekre, valamint a desszert gyanánt is fogyasztható hűs gyümölcslevesekre.