Törekszem arra, hogy minél több egészséges ételt készítsek, ami nem is olyan bonyolult, hiszen a legtöbb klasszikus alapanyag helyett találhatunk valamilyen alternatív megoldást, és – ahogy ennél a kiflinél is – a végeredményen nem is érződik a turpisság, egyszerűen elképesztően finom.
Tönkölybúzaliszt, barna cukor és rizstej – ezek a speciálisabb alapanyagok, amiktől egészséges lesz ez a foszlós, illatos és isteni kifli, de szerintem ezek is beszerezhetőek már minden nagyobb élelmiszerboltban. Ezek nélkül is elkészíthető természetesen, érdemes kipróbálni!
A recept nagyon egyszerű, igaz, egy kis türelemre azért szükség van, de ez igaz minden kelt tésztára, hiszen keleszteni kell, de közben csinálhatunk mást… A recept különlegessége, hogy a bagelhez hasonlóan a megformázott, de még nyers kifliket forrázni kell sütés előtt: ettől lesz igazán finom az állaguk, és csak pár perc plusz!
Sokmagvas-búzakorpás kifli
Hozzávalók:
A főzéshez:
Valamint:
Elkészítés: Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos tejbe. Adjuk hozzá a cukrot is, és 10 perc alatt futtassuk fel. Mérjük ki egy edénybe a lisztet, a sót és a búzakorpát, majd öntsük hozzá az olajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék 3 dl tejet. Dagasszunk belőle sima tésztát. Egy tálat vékonyan olajozzunk ki, tegyük bele a tésztát, és a felületét is olajozzuk be, hogy ne tudjon lekérgesedni, amíg kel. Meleg helyen kb. 1 óra alatt kelesszük duplájára.
Ha megkelt, osszuk 12 egyenlő részre. Minden adag tésztából nyújtsunk egy-egy 20 cm átmérőjű kört vagy háromszöget, majd tekerjük fel őket. Ha kész, takarjuk le nedves konyharuhával, és 30–60 percet hagyjuk tovább kelni a kifliket.
Egy edényben forraljunk vizet 1 púpozott teáskanál cukorral, majd amikor forr, a kifliket egyesével forrázzuk meg a vízben, vagyis oldalanként 6 másodpercig főzzük őket, majd szűrőkanállal emeljük ki.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, szórjuk meg magvakkal. Süssük előmelegített 200 Celsius-fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra. Sütés után rögtön hideg vizes ecsettel kenjük meg mindegyiket.
További fotók és receptek tőlem >>