A Cookta szerkesztőségének egyik nagy kedvence a fokhagymaconfit. Ez a mesés csemege alapvetően egy olíva- vagy szőlőmagolajban elrakott sült fokhagymát, egy kevés zöldfűszert, illetve csilit takar.
Amellett, hogy elképesztően sokoldalúan fel lehet használni ezt az olajat, ha egy csinos befőttes- vagy csatos üvegben tesszük el, gasztroajándéknak sem utolsó.
Az ízesített olajat használhatjuk grillezéshez, megkenhetünk vele húsokat vagy zöldségeket, meglocsolhatjuk vele a salátákat, belekeverhetjük a burgonyapürébe, vagy egyszerűen csak belemártogathatunk egy friss, ropogós bagettet.
Nálunk mindig megtalálható a kamrában, ha ti is szívesen követnétek a példánkat, mutatjuk, hogyan kell elkészítenetek!
Amire szükség lesz
Tegyük az összes hozzávalót egy serpenyőbe, majd alacsony lángon főzzük addig, míg a fokhagymák meg nem puhulnak – ne barnuljanak, csak puhuljanak.
Hűtsük le, majd öntsük egy üvegbe.
Hűtőszekrényben akár 4 hónapig is eláll.
(Fotó: flickr – Stijn Nieuwendijk)