Az egyik legjobb szendvicskrém a körözött, amit sokféle módon készíthetünk. Ez is egy olyan étel, aminek minden családban megvan a saját jól bevált receptje, de szerintünk érdemes minél több módon kipróbálni – most mutatjuk a mi kedvencünket.
A körözött alapja juhtúró, de vannak, akik juhtúró és tehéntúró keverékéből készítik, sőt olyanok is, akik csak túróból. A lényeg a fűszerezés és a kellően krémes állag, ezért ne sajnáljuk belőle a tejfölt! Ami biztos: a túrón és tejfölön kívül kell bele egy kis pirospaprika – a többi fűszerezés már szabadon variálható.
Van, aki tesz bele apróra vágott hagymát vagy újhagymát, őrölt vagy egész köményt, kerülhet bele finomra vágott petrezselyem vagy snidling, zúzott fokhagyma, akár egy kevés mustár vagy paprikakrém is. Van, aki apróra vágott keménytojással gazdagítja.
A körözöttnek nincs igazi „szezonja”, bármikor jó gyors vacsorának, uzsonnára szendvicsbe vagy vendégvárónak, kicsit hígabban, tejfölösebben mártogatósnak is remek, de szerintünk nyáron a legjobb, amikor sokszor nem is kívánunk meleg ételt – friss paradicsommal, paprikával megunhatatlan!
Körözött
Hozzávalók:
Elkészítés: Az újhagymát és a snidlinget finomra vágjuk. A juhtúrót tálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, a zúzott fokhagymát, az újhagymát, a pirospaprikát és a köményt, ízlés szerint borsot őrölünk rá, majd összekeverjük. Só valószínűleg nem kell hozzá, mert a juhtúró elég sós, ha tehéntúróval dolgozunk, akkor sózni is szükséges. Megkóstoljuk, ízesítjük még, ha szükséges, meghintjük a felaprított snidlinggel, és pirítóssal vagy friss kenyérrel tálaljuk. Nagyobb adagot is készíthetünk, néhány napig eláll a hűtőben, és elég „rájárós” kencefice!