Persze a rákok egyikkel sem rendelkeznek, egy vastag páncéllal azonban igen. Mi, európaiak, legtöbbször a páncélból kiszedett főtt húsával találkoztunk csak, de úgy tűnik, Amerikában és Japánban előfordul, hogy az egész rákot elfogyasztják egyben!
Ez hogy lehetséges?
Van egy olyan időszak tavasszal, amikor a rákok „levedlik” régi páncéljukat – ez körülbelül 10 perc alatt megtörténik –, majd a régi páncél alatti puha, új pajzsnak jó pár nap szükséges ahhoz, hogy megkeményedjen, és megvédhesse tulajdonosát. Ezt az időszakot kihasználva csapnak le rájuk az igazi gourmand-ok. Ezek a hosszú lábú rákok tehát semmiben sem különböznek kemény páncélú társaiktól, ugyanaz a faj – csak egy kedvezőtlen időszak számukra.
Hogy hogyan bújik ki a rák a páncéljából, egy 8 perces videóban itt látható:
Állítólag akkor a legfinomabbak, amikor ropogósra, aranybarnára pirulnak. Ha megpróbálják őket megfőzni, teljesen szétesnek, habár élvezeti értékükből ekkor sem veszítenek, csak kevésbé izgalmas a látványuk. Nekünk mindenesetre szimpatikusabb lenne ez a végeredmény, mint hogy egy egész rák nézzen vissza ránk a hamburgerünkből.
Mit gondoltok? Bevállalnátok?
(Via: huffingtonpost)