Írd be, mit keresel:

Elég a hekkből – grillezzünk pisztrángot!

Kiskoromban azt hittem, hogy a hekk egy szép magyar hal, a Balatonban fogja a horgászbácsi, gyorsan odaviszi a főzős néninek a bódéba, ő ripsz-ropsz kisüti, én pedig megeszem sós uborkával.

Cookta - 2016.06.21.
Elég a hekkből – grillezzünk pisztrángot!

Amikor kiderült, hogy a hekk tengeri hal, meg voltam győződve, hogy a Balaton is tenger. Tudjátok, a magyar tenger… És még mindig ragaszkodtam hozzá, hogy benne nő a hekk. Kamaszkorom egyik nagy kiábrándulása volt, hogy a hekk nem magyar hal, a Balcsi meg nem tenger, csak úgy mondják rá. De akkor meg azt nem értettem, miért szállítanak ide a messzi tengerekről, a sok finom balatoni és folyóbeli hal hazájába egy béna halat. Aztán amikor egy vigadozós estén majdnem megfulladtam egy igazi balatoni keszeg apró szálkáitól, rájöttem, hogy a hekk, ha nem is ízesebb, valamivel biztonságosabb.

Bizony, a keszeg és a kárász, mely jócskán megterem „az nagy Balatonban”, kissé szálkás, de ez nem okoz gondot, ha az ember tudja, milyen irányban kell beirdalni az oldalát, mielőtt a forró zsiradékba teszi. Ha jó irányban vagdaljuk, akkor sütés közben az aprócska szálkák szépen kiemelkednek, és már gyerekjáték kiszedegetni. 

A fogas olyan a halaknál, mint marhánál a bélszín, de hasonlóan finom hal a süllő is. De a szintén hazai vizekből kifogott harcsa vagy ponty, melyből isteni harcsapörkölt vagy pontyhalászlé főhet bográcsban, szintén sűrű nyammogásra késztet. Az én nagy kedvencem nem éppen tavi hal, mivel a folyókban úszik az ár ellen. Ő a pisztráng. És most elárulom a legféltettebb titkomat, egy grillezett pisztráng receptet, amit Szilvásváradon tanultam Gyuszi bácsitól, egy folyóparti grillezős étterem szakácsától.

Grillezett pisztráng fokhagymával

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 db nagyon friss, gyönyörű kis pisztráng (én lehetőleg kibelezve és megtisztítva szerzem be)
  • 25 dkg vaj
  • 2 csokor petrezselyem
  • 1 fej fokhagyma
  • őrölt fehérbors vagy feketebors 
  • 1 db citrom
  • ezüstfólia

A körethez:

  • 4 db közepes krumpli

Elkészítés: Rakjuk meg a tüzünket, várjuk meg, míg kellemes, aranyló-fehérlő parazsat kapunk. A pisztrángokat mossuk meg. A fokhagyma mennyiségét tetszés szerint gondoljuk ki, én bármennyit meg tudok enni belőle. Halanként legalább 3-3 gerezdre számítsunk, de lehet több is. Pucoljuk meg és törjük össze a fokhagymát, aprítsuk fel a petrezselymet, majd megsózva, megborsozva keverjük össze a vajjal. Most töltsük meg a halacskák belsejét ezzel a vajjal, és kenjük be a bőrüket is, majd óvatosan tekerjük be a fóliába úgy, hogy sehol ne tudjon kiszökni a szaft. Tegyük a grillrácsra, és a tüzünk erejétől függően mindkét oldalát süssük át, míg jól megbarnul az ezüstpapír. Ha már majdnem kész, óvatosan csomagoljuk szét a fóliát, és nyitva is süssük a halakat 5-5 percig, hogy megpiruljanak. Ha készen vannak, locsoljuk meg citromlével.

Miközben a hal sül, egyszerűen dobjuk be a parázsba a krumplikat, melyeket a sülés után „nagyjából meghámozva” a hal mellé tálalunk. Friss petrezselyemmel, citromkarikával díszítve tálaljuk. (Kovászos uborka igencsak ajánlott hozzá!)

Behűtött száraz fehérbor (rizling, chardonnay) vagy fröccs kívánkozik mellé bőségesen, mivel a hal a pocinkban is nagyon szeret úszni.

Tipp: A fűszervajjal megtöltött pisztrángot beletekerhetjük baconbe is, és még ínyencebb vacsoránk lesz. Mivel ez a hal igen sovány húsú, jót tesz neki a kissé zsíros, húsos bacon. 
 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.