Nagyon finom, egészséges, vegán, olcsó és gyorsan elkészül, rengeteg módon fűszerezhető, így sokféle is lehet ez a zseniális szendvicskrém. Salátával, pitával vagy kenyérrel verhetetlen ebéd, vacsora vagy vendégváró, még a húsimádók sem mondanak rá nemet.
A hummusz – humusz, hummus, hummos is ismert – egy kelet-mediterrán vagy közel-keleti krém, amit főtt csicseriborsóból és tahiniből – vagyis szezámkrémből – készítenek, olívaolaj, citromlé és fokhagyma, valamint régiók és ízlés szerinti fűszerek hozzáadásával. Jelentése csicseriborsó arabul, a teljes neve eredetileg hummusz bi tahína, vagyis csicseriborsó tahinával. A hummusz gyakori előétel pitával, leggyakrabban a fokhagyma mellett római kömény, petrezselyem, citromlé az ízesítője, de fűszerezhető korianderrel, pirospaprikával, fenyőmaggal is. Egyre népszerűbb világszerte, ahogy a falafel is, sőt a falafeles szendvicsekbe, pitákba is tesznek a fűszeres krémből.
Házilag is roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető, csupán egy konzerv csicseriborsóra van hozzá szükség. Általában nem kedveljük a konzerv alapanyagokat, de a csicseriborsónál ez a legjobb megoldás. Tartósítószert nem tartalmaz, jó áron beszerezhető – és ezzel megspórolhatunk egy éjszakányi áztatást és 1,5 óra főzést, ami energiafelhasználás szempontjából nem mellékes.
A csicseriborsó mellett kipróbálhatjuk fehér babbal is, csak a szezámkrém ki ne maradjon belőle! Ezt török, arab fűszereseknél, de akár hipereknél is beszerezhetjük. Ha véletlenül kifogynánk belőle, akkor szezámmagot mozsárban zúzzunk össze vagy késes aprítóban daráljunk meg, és keverjük el kevés vízzel. Nem ugyanolyan, de jobb, mintha szezámpüré nélkül készülne ez az egyszerű, villámgyors, vegán szendvicskrém.
Az alapreceptet variálhatjuk is: keverhetünk egy részébe curryt vagy kurkumát, sült kápiapaprikával füstös, mediterrán jelleget kaphat, de akár wasabival is megbolondíthatjuk egy részét, így többféle hummuszt kínálhatunk, ha vendégvárónak készítjük.
Hummusz házilag
Hozzávalók:
Elkészítés: A konzerv csicseriborsót leszűrjük, a levét félretesszük. Hozzáadjuk a tahinit, a citrom kifacsart levét, az olívaolajat, belereszeljük a fokhagymát, fűszerezzük sóval és római köménnyel, majd egyszerűen pürésítjük. Ha nem elég krémes, adhatunk hozzá egy keveset a félretett léből, vagy olívaolajjal, esetleg tahinivel krémesíthetjük.
Érdemes egy kicsit állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek. Olajjal meglocsolva, kis pirospaprikával vagy római köménnyel, esetleg petrezselyemmel, korianderrel meghintve tálaljuk – pitát, pirítóst kínálva mellé.