A zabkása nagyon finom, egészséges, gyorsan elkészül, tökéletes napindító, de akár vacsorára is jó megoldás. Ha pedig hideg, még desszertnek is felturbózható – akár reggelire!
A zabpehely szuper alapanyag, nagyon egészséges, és nemcsak müzlihez vagy zabkásához használhatjuk, hanem szinte bármilyen ételnél kiválthatjuk vele a zsemlemorzsát, legyen az fasírt vagy panír. Fontos tudni, hogy zabpehelyből van finomabb és durvább őrlésű, zabkásához érdemes a finomabbat választani, hogy gyorsabban elkészüljön.
A zabkását általában főzzük: néhány perc alatt megpuhul tejben vagy vízben főzve, még kis ízesítés – cukor méz, fahéj, kakaó, gyümölcs, ki mivel szereti –, és már fogyasztható is. A meleg nyári reggeleken viszont nem feltétlenül vágyunk a forró kására, mi legalábbis a hideg változatra voksolunk, és meg is mutatjuk a főzés nélküli zabkása receptjét, ami olyan, mintha desszerttel indítanánk a napot.