Mit lehet enni, mennyit és miért? Örök kérdés a fogyókúrázóknál. Sokan úgy képzeljük, hogy aki fogyni akar, leginkább semmit se egyen, de azt is csak salátából. Ez nem igaz, mert ahogy megvonunk a szervezetünktől valami fontosat, később többszörösen követeli vissza, és jön a jojó. Az első szabály tehát, hogy bármit, de mértékkel.
Mi a helyzet a zsírral?
Tény, hogy a zsírral csínján kell bánni, de a kalóriákat teljesen felesleges számolgatni. Az is tény, hogy ha egy zsírszegény húsból eszünk túlságosan sokat, a felesleg így is zsírként fog elraktározódni a szervezetünkben. A zsírt teljesen megvonni szintén nem szabad, mert az idegrendszer működéséhez például elengedhetetlen. Figyeljünk azonban arra, miféle zsiradékot használunk. Kerüljük a margarinokat és az étolajakat. Fogyasszunk inkább kacsa-, liba- vagy mangalicazsírt, ezekkel főzhetünk is, valamint tiszta vajat és növényi, hidegen sajtolt olajokat, mint például az olívaolaj. Hagyjuk el a zsírosabb sajtokat, kolbászféléket, tejfölt, majonézt, na és a csábító salátaönteteket, mert ezeknek igen magas a zsírtartalma.
Szabad szénhidrátot enni?
Nemhogy szabad, de muszáj. A szénhidrátok és keményítők – mint például a krumpli, rizs, gabonafélék – kell hogy képezzék az étrend alapját. A közfelfogással ellentétben nem ártanak, hiszen a kenyérfélék nem tartalmaznak több kalóriát például a húsnál, és jóval kevesebb az energiatartalmuk a zsírokénál. Jó tudni, nem a kenyér hizlal, hanem az, amit rákensz! Ezért olyan kenyérfélét kell választani, ami önmagában is jóízű. Tehetünk rá egy nagy karika paradicsomot, zsírszegény sajtot. A vajkrémek, zsíros készítmények, kenőmájasok, felvágottak azonban csalafinta dolgok, ránézésre ártalmatlanok, ugyanakkor tele vannak sóval, zsírral, cukorral.
Az állati fehérje a nyerő?
Fehérjét muszáj enni, ha egészségesek akarunk maradni, a fogyókúrás étrendbe tehát legalább 40 százalékban kerüljön fehérje. Válasszuk a sovány húsokat, például bőr nélküli csirke- vagy pulykamellet, halat és vadhúst, de pótolhatjuk mindezt növényi fehérjével is, ilyenek a hüvelyesek, a lencse, a borsó, a bab, a gomba. Ha vacsit főzünk, inkább pároljunk, mint süssünk, így nem használunk feleslegesen zsiradékot. A grillezés, roston sütés is megfelelő elkészítési mód. A tejtermékek is bátran fogyaszthatók, ám válasszuk az alacsony zsírtartalmúakat. Éljen a kefir, a joghurt!
Zöldségek, gyümölcsök
A zöldsaláták bármilyen mennyiségben ehetők, de a paradicsom, uborka, paprika, hagyma is igen jó barátunk a diéta alatt. Általános szabály, hogy minél több nyers zöldséget együnk, így például a sárgarépát is inkább reszelve, mint főzve fogyasszuk. Az avokádó magas zsírtartalmú, most inkább hagyjuk ki. A gyümölcsöktől óvni szoktak a cukortartalom miatt, de az az igazság, hogy mivel cukorra is szükségünk van, százszor inkább egy marék cseresznye vagy két alma formájában vigyük be, mint hogy a cukorra kiéhezve befaljunk három szelet rigójancsit. Az aszalt gyümölcsöket viszont csak elvétve fogyasszuk.
Tehát akkor miből mennyit egyek?
Alapszabály, hogy kizárólag akkor tudunk fogyni, ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk. Ha betartjuk a fent vázolt egyensúlyt, tehát nem mondunk le a szénhidrátról, a fehérjékről és a zöldségekről, viszont csökkentjük a zsírt, garantáltan egészségesen étkezünk. De ahhoz, hogy a súlycsökkenés meginduljon, tudni kell, miből mennyit szabad enni.
Egy kis matek
1,5 g szénhidrátot és 2 g fehérjét kell enni naponta testsúlykilogrammonként.
Ha tehát most 80 kiló vagy, akkor 80 x 1,5 gramm szénhidrátra és 80 x 2 gramm fehérjére, vagyis:
– 120 gramm szénhidrátra és
– 160 gramm fehérjére lesz szükséged.
Emellett persze ehetsz zöldséget párolva és nyersen, és óhatatlanul belekerül egy kis zsír is a menübe, de vigyázz, hogy utóbbi ne legyen sok. A fenti adagot napi 5 étkezésre kell lebontani, persze az is jó, ha egy-egy étkezésnél vagy csak fehérjét, vagy csak szénhidrátot fogyasztunk.
Ez is betartandó
– Inkább az alacsony GI-vel bíró, lassabban felszívódó ételeket válasszuk.
– Naponta ötször együnk, de kis mennyiséget.
– Reggelizni muszáj!
– Az alkohol és a cukros üdítők tiltólistán vannak.
– Az esti, utolsó étkezés legyen 19 óra előtt.
– A sok-sok tiszta ásványvíz és a gyakori fogmosás segít az éhségérzet meg a kívánás csökkentésében.