Írd be, mit keresel:

Töltött karalábé tejfölösen, hidegen és melegen

A zsenge karalábé egy csoda, méltánytalanul keveset fogyasztunk belőle, pedig kalóriaszegény, rostokban és ásványi anyagokban gazdag, nyersen is isteni hasábokra vágva mártogatósokhoz, vékonyra szelve vagy apróra kockázva salátához, de levesnek vagy töltve is isteni.

Cookta - 2016.06.22.
Töltött karalábé tejfölösen, hidegen és melegen

Csak zsenge és friss példányokat válasszunk, így nem érhet csalódás. A legegyszerűbben ezt onnan tudhatjuk, ha szép, friss levelei vannak, a levéltől mentes példányok valószínűleg már nem igazán frissek. A másik fontos dolog, hogy ellenőrizzük, nem fás-e a karalábé húsa: ezt onnan tudhatjuk, ha a zöldség alsó, gyökér felé eső részébe kicsit belemélyesztjük a körmünkent, érezni fogjuk, mennyire zsenge vagy fás a karalábé.

A levelét is felhasználhatjuk, akár tölteléket tölthetünk bele, ha pedig levest készítünk, felcsíkozva beledobhatjuk a levesbe, pluszízt ad neki.

A tölteléket mi most húsosan készítjük, de készülhet húsmentes változatban is: a rizshez ekkor apróra vágott pirított gombát keverhetünk, úgy is nagyon finom lesz. A töltött karalábét behabarhatjuk tejszínes vagy tejfölös habarással is, sőt akár joghurttal is, úgy még savanykásabb, frissebb lesz, és mivel zsiradékot szinte nem tartalmaz ez a zseniális nyári fogás, nagy melegben érdemes hidegen is megkóstolni: nem okoz majd csalódást!

Töltött karalábé

Hozzávalók:

  • 4 karalábé
  • 30 dkg darált pulykahús
  • 10 dkg rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dl tejföl
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 1/2 citrom
  • friss petrezselyem és kapor ízlés szerint
  • bors
  • kevés olaj

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, kevés olajon megfuttatjuk, sózzuk, felöntjük 2 dl vízzel, majd félig megfőzzük, míg a vizet felszívja. 
Közben a karalábékat meghámozzuk, kivájjuk a közepét úgy, hogy csak vékony, de erős fala maradjon. A kivájt húst és a leveleket félretesszük. 
A húst összekeverjük az előfőzött rizzsel, a majoránnával, sózzuk és borsozzuk, összedolgozzuk. A karalábékat megtöltjük, a kimaradó masszával vagy megtöltjük a leveleket, mint a töltött káposztánál, vagy kis gombócokat formázunk belőle. 
Egy edénybe tesszük a kivájt karalábét, a töltött karalábét és a gombócokat, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük.
A tejfölt elkeverjük a liszttel, kevés főzőlével, az aprított petrezselyemmel és kaporral, és a töltött karalábét behabarjuk vele. Néhány perc alatt összeforraljuk, majd tálalhatjuk is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.