Írd be, mit keresel:

A kukorica lehet a kulcs, hogy a gluténmentes ételek finomabbak legyenek

Olasz tudósok rájöttek, hogy a a kukoricában található fehérje hasonló tulajdonsággal rendelkezik, mint a glutén, amelytől a pékáruk puhábbak és ízletesebbek lesznek.
 

Cookta - 2016.06.23.
A kukorica lehet a kulcs, hogy a gluténmentes ételek finomabbak legyenek

A tudósokat nemrég ki is tüntették az Európai Feltalálók díjával. Virna Cerne és Ombretta Polenghi – pH-kutatók – állapították meg ugyanis, hogy ez a fehérje, az úgynevezett zein, bizonyos körülmények között (hőmérséklet és nedvesség) hasonlóan rugalmassá és puhává varázsolja a pékárukat, mint a glutén a búza alapú élelmiszereket.

Gluténmentes kenyér

Gluténmentes kenyér
Forrás:
flickr – Bread – Rik Lomas

A gluténmentes péksütikben rengeteg a rost, de a rostok nem igazán rugalmasak – mondja Cerne. Miután a zein fehérjét izolálják, hozzá lehet adni különböző gluténmentes lisztekhez, mint például a rizs- vagy kukoricaliszt. 

Cerne és Polenghi arra is rámutatott, hogy mivel a kukorica ára igen kedvező, ez egy újabb érv lehet amellett, hogy ehhez is hasznosítsák – így a gluténmentes termékek ára nem fog az egekbe szökni, cserébe még sokkal ízletesebbek is lesznek, mint elődeik.

(Via: vegnews, fotó: flickr – liz west)

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.