Mindenki kedveli a mediterrán étrendet, de még a mediterrán diétát is. A kutatások azt mutatják, hogy ez a diéta lassítja az öregedést, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és segít a rák elleni küzdelemben is. És még bor is van benne! Kell ennél több? Sajnos igen.
A legtöbb nőt nem érdekli a rengeteg egészségügyi előny, ha a diétával nem tudnak fogyni. A Women’s Health szakértője arra próbálja megkeresni a választ, hogy egy-egy diétával hogyan érhetjük el, hogy minél látványosabb legyen a súlycsökkenés.
A mediterrán diétában nincsenek nagyon szigorú szabályok. Ahogyan kalóriaszámláló táblázatok és tiltólistás ételek sem. Ez a fajta diéta leginkább azt az 1960-as görögországi és olaszországi étrendet tükrözi, amikor a helyi emberek azzal dicsekedhettek, hogy nekik van a világon a legkevesebb krónikus betegségük, és olyan szerencséjük van, hogy a leghosszabb várható élettartammal rendelkeznek.
A kutatók megállapították, hogy a mediterrán étrendet követők leginkább gyümölcsöket, zöldségeket, babokat, diót, gabonákat és hüvelyeseket fogyasztottak. Természetesen nem hiányozhat a hal sem az étlapról, na meg a tenger gyümölcsei sem. Az étkezésükhöz hozzátartoznak a gyógynövények, fűszerek, az olívaolaj és egy kis baromfi is. Jelentősen csökkentették a vöröshús- és desszertbevitelt, ellenben a vörösbor (nagy szerencsénkre) mindig benne van a repertoárban. A feldolgozott élelmiszereket nem is ismerik. Aki így étkezik, a mediterrán diétát követi.
A diétáról bővebben itt olvashattok >>