A lecsót szerintem elég nehéz megunni, mivel rengeteg módon elkészíthető, ahogy arról már áradoztam is korábban… De ha nem is unjuk, továbbgondolhatjuk, és néhány hozzávalóval kiegészítve főzhetünk egy tartalmas, magyaros egytálételt. Slambucot!
Szerintem bográcsban a legjobb, igazi kiadós, társasági étel, amihez elengedhetetlen a kovászos uborka. A lecsóhoz hasonlóan a slambucot is készíthetjük húsos és húsmentes változatban. A húsos változatnál szalonnával indul a főzés, a húsmentesnél olajjal, és nagy sajnálatomra kimarad belőle teljesen a szalonna. De azért van megoldás, hogy a húsimádóknak is kedvére tegyünk: süthetünk mellé egy kis kolbászt a bogrács mellett a parázsban egy kis rácson vagy grilltálcán…
Slambuc
Hozzávalók:
Elkészítés: A szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük. Zsírját, ha nem elég, felöntjük olajjal, beledobjuk a hagymát és a felkarikázott paprikát, az erőset is, és gyors kevergetés mellett pirítjuk. Dobjuk mellé a tésztát. Ha a paprika megpirult és a tészta is barnára sült, dobjuk bele a paradicsomot, sózzuk meg, és pirítsuk 2-3 percig tovább. Szórjuk meg az őrölt köménnyel. Ha levet eresztett, dobjuk a bográcsba a felaprított krumplit, és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy elfedje. Főzzük addig, míg a tészta és a krumpli meg nem puhul. Akkor jó, ha a krumpli villával puhára törhető benne, és a leve is besűrűsödött.