A legjobb nyári ebéd vagy vacsora a zsenge főtt kukorica – egyszerű, gyors, kiadós és isteni. Frissen, melegen az igazi, és nagyon jól továbbgondolható, mi minden készülhet még belőle.
Talán a balatoni strandoknak köszönhető, hogy szinte csak főtt kukoricaként készítjük és esszük a zsenge csöves kukoricát, ez a legegyszerűbb mód, ráadásul elég jól melegen és frissen tartható a meleg főzővizében. Talán ezt szoktuk meg, így ismerjük, pedig nemcsak a horvát és görög tengerpartokon vagy Mexikóban és Dél-Amerikában sütik a kukoricát, hanem a magyar falvakban is elterjedt volt, különösen a borospincék környékén, amikor a szőlőben végzett szorgos munka után a friss kukoricacsöveket parázsban megsütötték.
Aki még nem kóstolt sült kukoricát, mindenképpen próbálja ki: nagyszerű kerti partira, amikor úgyis begyújtjuk a grillt, de bográcsozás végén is dobhatunk a parázsba fóliába csomagolt csöves kukoricát.
Főtt kukorica
A főtt kukoricához lehúzzuk a csövekről a héjat, a legkülső leveleket eldobjuk, de a többivel kibéleljük az edényt, amiben főzni fogjuk. A csöveket félbe is törhetjük – nem muszáj! –, a lábasba rakosgatjuk, felengedjük vízzel, betakarjuk a maradék levelekkel, egy picit sózzuk, és forrástól számítva 10-15 percig főzzük zsengeségétől függően.
Sült kukorica
Ha nincs alkalmunk grillezni, akkor serpenyőben is megsüthetjük a kukoricát – nem ugyanaz persze, de így is finom. Ehhez a serpenyőt zsiradék nélkül felhevítjük jó forróra, a főtt kukoricát beletesszük, és időnként kissé forgatva rajta megpirítjuk-sütjük: a benne lévő cukor karamellizálódik, és isteni lesz.
Sütőben sült kukorica
A kukoricák héját lehúzzuk, a kukoricacsöveket megkenjük egy kis vajjal, sózzuk, majd egyenként alufóliába csomagoljuk, egy tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőbe toljuk 15-20 percre. Kivesszük a sütőből, nagyon óvatosan kibontjuk a fóliát, és visszatesszük még pirulni néhány percre, grill fokozatra kapcsolva.
Grillen sült kukorica
Grillrácson süthetjük héjával együtt és héjától megszabadítva, vajjal megkenve, mindkettő nagyon finom lesz. A héjas változatnál párolódnak kissé a szemek, majd sülnek, kevésbé kell rá odafigyelni, bár rendszeresen érdemes megforgatni, 15-20 perc alatt sül meg így a kukorica. Ha elkészült, egy kis ideig hagyjuk hűlni, és csak utána bontsuk ki óvatosan a feketére sült héjból. Ha a pucolt, vajjal megkent kukoricát grillezzük, sültebb, füstösebb lesz, kevesebb idő is elég a süléshez, de nagyon gondos és figyelmes grillmesterre bízzuk csak a feladatot.
Parázsban sült kukorica
Ha parázsban sütnénk a csöves kukoricát, húzzuk le a héjukat, csomagoljuk fóliába, majd tegyük a parázsba, és időnként megforgatva hagyjuk sülni kb. 20 percig. Ezután vegyük ki, hagyjuk még egy kis ideig, hogy saját gőzében még főhessen egy kicsit, majd óvatosan kibontva tálalhatjuk is. Mindenképpen kínáljunk hozzá vajat vagy fűszervajat – egyébként a többihez is!
Fűszervajjal még jobb!
A főtt és sült kukoricákhoz mennyei egy kis vaj, ami a forró zöldségen azonnal elolvad. Még jobb a fűszervaj, ami becsorog a szemek közé, illatossá, ízletessé teszi… A fűszervajat persze mi magunk készíthetjük akár kevés zúzott fokhagymával, egy kis citromlével, aprított petrezselyemmel vagy korianderrel, csilivel – ahogy épp kedvünk van.