Az egészséges bőr az év egészében fontos. Sokan a különféle hidratálókra esküsznek, mások az elegendő folyadékbevitelre. De mi lenne, ha az étkezéssel is tennénk a ragyogó külsőért? Nem kell megijedni, ugyanis olyan élelmiszerek következnek, melyeket mindannyian már ezer éve ismerünk!
Egy tisztító, tápanyagban gazdag étrend nemcsak diétás szempontból lesz fontos, hanem gyulladáscsökkentő hatása miatt is.
Mégis mi számít gyulladáscsökkentő ételnek?
Különböző zöldségek és gyümölcsök, melyek az anyatermészet kincsei, a bőrbarát étrend legfontosabb szereplői. A bőr egészségéről, rugalmasságáról, fiatalos megjelenéséről az ezekben megtalálható vitaminok, ásványi anyagok és létfontosságú antioxidánsok gondoskodnak. Valamint ott vannak még az igen hasznos zsírok raktározói, mint a dió, az avokádó vagy az olívaolaj. De szintén kiváló a telítetlen ómega-3 zsírsavakban gazdag szardínia, lazac és lenmag.
Karotinoidok a napbarnított bőrért
A narancssárga gyümölcsök és zöldségek színét a karotinok, köztük ennek két fő formája, az alfa- és a béta-karotinok okozzák. Ha gyakran fogyasztunk ezekből, újult erővel vághatunk bele a napozásba, hiszen míg a napvédők külsőleg óvnak meg minket a káros behatásoktól, addig belsőleg a béta-karotin véd meg mindettől.
Amennyiben nem kerül a szervezetünkbe sem önbarnító, sem pedig karotinoidokban gazdag élelmiszer, esetleg fussunk le egy patikába, és vásároljunk béta-karotin étrend-kiegészítőt.
A naptej sem maradhat otthon, a kettejük közös munkájára lesz szükségünk a mesés napbarnított bőrért.
A témáról bővebben a Vous magazin oldalán olvashattok!