Írd be, mit keresel:

Csevapcsicsa, a grillételek csúcsa

A nyári grillszezonban nemcsak szép szelet bepácolt húsokat vagy színes nyársakat, rablóhúsokat süthetünk, hanem mindenféle darált húsból készülő fűszeres húspogácsát is.

Cookta - 2016.07.02.
Csevapcsicsa, a grillételek csúcsa

A világon mindenhol ismerik és kedvelik a darált húsos ételeket: ezek egyrészt jól fűszerezhetők, másrészt az apró nyesedékek feldolgozásának tökéletes módja. A grillen sülő különféle húsos fogásoknak se szeri, se száma. Bár a rostlapon vagy rácson sült hamburger ma már világszerte ismert és kedvelt, igazi hagyománya a különféle húspogácsáknak a Közel-Keleten és a Balkánon van. Gondoljunk csak a török koftára és kebabra, a görög keftedeszre, a horvátok kedvenceire, a csevapcsicsára és a pljeskavicára, a román miccsre, de Szerbiában, Albániában is kedveltek ezek a fogások.

Ezek mindegyike hasonló, bár ahány vidék, annyiféle fűszerezés, technika – és persze a húsok fajtája és keverési arányaik is változnak. Mert abban szinte mindegyik megegyezik, hogy többféle darált hús keverékéből a legfinomabb.

Forrás:
iStock

A jó csevapcsicsához – vagy csevaphoz, csevapcsicsihez – háromféle hús ajánlatos – marha, sertés és bárány –, de már kétfélével is mesés eredményt érhetünk el. A húst érdemes egészben venni, és otthon ledarálni, méghozzá kétszer, és úgy, hogy előtte a felkockázott húst összekeverjük, mert így jobban összekeveredik. Az omlós, szaftos kis kolbászkák titka a húsok aránya mellett, hogy szódabikarbóna és egy kevés szénsavas víz kerül bele, amivel összedolgozva legalább egy teljes napot kell érlelni hűtőben, hogy a hús rostjai fellazuljanak, és a tűz fölött megsütve kellően szaftos maradjon. Fokhagymát tehetünk bele, de hagymát ne: az már akkor pljeskavica.

A csevapcsicsát klasszikusan ajvárral és friss, karikázott vagy kockázott hagymával, lilahagymával és friss kenyérrel tálalják, de remek hozzá egy joghurtos saláta, parázsban sült krumpli vagy más grillhúsokhoz passzoló köret is.

Csevapcsicsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhahús
  • 25 dkg sertéshús
  • 25 dkg bárányhús
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 dl szénsavas víz
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: A húsokat megmossuk, leszárítjuk, felkockázzuk és kétszer ledaráljuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a szénsavas vizet, a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, sózzuk és borsozzuk, alaposan összemancsoljuk. Lefóliázva legalább egy napra a hűtőbe tesszük.
Másnap a húsmasszából ujjnyi kolbászkákat formázunk, olajjal megkenjük, és grillen, rácson parázs fölött időnként megforgatva megsütjük.
Fokhagymás tejföllel, ajvárral, salátákkal isteni!

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.