Írd be, mit keresel:

Ajvár – padlizsánkrém paprikás hangulatban

Padlizsánkrém ezer módon készíthető, de mindenképpen külön kategóriát képeznek a balkáni országokban oly népszerű sült paprikával készülők, amilyen az ajvár vagy a zakuszka is. Elképesztően finomak, könnyen elkészíthetőek – mutatjuk a receptet.

Cookta - 2016.07.03.
Ajvár – padlizsánkrém paprikás hangulatban

Az ajvár szerb és horvát gyökerekkel bír, az alapreceptben padlizsán, piros kápia paprika, fokhagyma, egy kis ecet, só, bors, olaj és esetleg egy kis csípős van, de vannak, akik tesznek bele paradicsomot és hagymát is. Pirítósra kenve isteni szendvicskrém, de ezt kínálják csevapcsicsa, pljeskavica mellé is, ideális bármilyen grillhúshoz, -zöldséghez. A zakuszka – ami inkább Erdélyben népszerű, és eredetileg örmény találmány – igencsak hasonló, de a sült paprikát és padlizsánt gyakran kiegészíti főtt és összetört bab vagy gomba is, alapja pedig a nagy mennyiségű dinsztelt hagyma.

Forrás:
iStock

Az ajvár ízét és jellegét meghatározza a belevalókon kívül az is, hogy mennyire krémesítjük: lehet egészen simára pürésíteni, de hagyhatjuk darabosabbra is. A legfinomabb, ha parázs fölött sütjük meg a padlizsánt és a paprikát, így kellemesen füstös ízt kap, de nyugodtan elkészíthető sütőben is. Mi az alapreceptet mutatjuk, de ízlés szerint fűszerezhető egy kis kakukkfűvel, rozmaringgal vagy petrezselyemmel, de akár sült paradicsommal is. Érdemes kipróbálni, mert zseniálisan finom mártogatósnak, szendvicskrémnek is, grillhúsokhoz, akár hamburgerbe is, és nagyon pénztárcabarát a nyári szezonban.

Forrás:
iStock

Ajvár házilag

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán
  • 6 kápia paprika
  • 1 hegyes erős paprika (opcionális)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • néhány csepp borecet
  • bors

Elkészítés: A padlizsánokat félbevágjuk, a húsukat hegyes késsel beirdaljuk. Parázs felett a grillen a paprikákkal együtt megsütjük (vagy sütőben, tepsiben). A paprikákat egy zárható dobozba tesszük 10 perce, így a saját gőzüktől felpuhul a bőrük, és könnyen le lehet húzni. A padlizsán húsát kikaparjuk, tálba tesszük. A paprikát kicsumázzuk, a bőrét lehúzzuk, a húsát a padlizsánhoz adjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, egy teéskanálnyi borecetet, sót és borsot, majd összeturmixoljuk – krémesebbre vagy darabosabbra. Ízesíthetjük még zöldfűszerrel, ha épp úgy tartja kedvünk. Jót tesz neki néhány óra, akár egy nap pihenés is, hogy kellően összeérjenek az ízek.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.