Írd be, mit keresel:

Hűsítő joghurtos céklaleves, a nyári kedvenc

Nálunk méltatlanul mellőzött alapanyag a cékla, amit leggyakrabban savanyúságnak készítünk, pedig olcsó, mindig beszerezhető és nagyon egészséges zöldség. Nyáron hűsítő, frissítő levesnek például egészen fantasztikus, mutatjuk is a receptet.

Cookta - 2016.07.04.
Hűsítő joghurtos céklaleves, a nyári kedvenc

A szuperegészséges cékla antioxidánsokban, A-, B- és C-vitaminokban, valamint vasban, káliumban, kalciumban, foszforban, kénben és rostokban gazdag, de kalóriában szegény (100g = 31 kCal), ráadásul igen baráti áron beszerezhető bármelyik piacon vagy zöldségesnél. Figyeljünk arra, hogy feszes, kemény példányokat válasszunk, inkább kicsiket vagy közepeseket, ép héjjal. Ha zsenge, új céklát találunk, akkor a levelével együtt vegyük, mert ez is nagyon finom salátába vagy párolva.

Forrás:
iStock

A lengyel, a litván és az orosz konyha rengeteg céklát használ, sajátjuknak tekintik a hideg-meleg céklaleveseket, amelyeket számtalan variációban készítenek – hússal vagy hús nélkül, joghurtosan, kefiresen, néha tojással, savanyú vagy nyers uborkával, krumplival gazdagítva, nyári változatban retekkel és újhagymával.

A hideg változat nyárra tökéletes: könnyű, hűsít, napokig rá lehet járni, emellett kiadós, egészséges, diétás – és egyszerűen elkészíthető.

Hideg joghurtos céklaleves

Hozzávalók:

  • 4 közepes új cékla
  • 1 kígyóuborka
  • 3 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dl joghurt
  • 1/2 citrom leve
  • csipetnyi cukor
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors

Elkészítés: A céklákat meghámozzuk, lereszeljük vagy késes aprítóval összeaprítjuk. 3/4 részét beletesszük egy lábasba, felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipet cukrot, és 10-12 percig főzzük, majd hozzáadjuk a maradék céklát, még 2 percet főzzük, majd levesszük a tűzről. 
Közben lereszeljük a meghámozott uborkát és finomra vágjuk az újhagymát, a kaprot felaprítjuk. A joghurtot elkeverjük az uborkával, az újhagymával és a kaporral, majd a már kissé kihűlt, meleg, de már nem forró levesbe öntjük, elkeverjük, és a citrom levével ízlés szerint ízesítjük. 
Hűtsük le jó alaposan, majd finomra vágott petrezselyemmel, esetleg cikkekre vagy apróra vágott főtt tojással tálaljuk.

Forrás:
iStock

Céklából ezt a szendvicskrémet is érdemes kipróbálni >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.