Nálunk méltatlanul mellőzött alapanyag a cékla, amit leggyakrabban savanyúságnak készítünk, pedig olcsó, mindig beszerezhető és nagyon egészséges zöldség. Nyáron hűsítő, frissítő levesnek például egészen fantasztikus, mutatjuk is a receptet.
A szuperegészséges cékla antioxidánsokban, A-, B- és C-vitaminokban, valamint vasban, káliumban, kalciumban, foszforban, kénben és rostokban gazdag, de kalóriában szegény (100g = 31 kCal), ráadásul igen baráti áron beszerezhető bármelyik piacon vagy zöldségesnél. Figyeljünk arra, hogy feszes, kemény példányokat válasszunk, inkább kicsiket vagy közepeseket, ép héjjal. Ha zsenge, új céklát találunk, akkor a levelével együtt vegyük, mert ez is nagyon finom salátába vagy párolva.
A lengyel, a litván és az orosz konyha rengeteg céklát használ, sajátjuknak tekintik a hideg-meleg céklaleveseket, amelyeket számtalan variációban készítenek – hússal vagy hús nélkül, joghurtosan, kefiresen, néha tojással, savanyú vagy nyers uborkával, krumplival gazdagítva, nyári változatban retekkel és újhagymával.
A hideg változat nyárra tökéletes: könnyű, hűsít, napokig rá lehet járni, emellett kiadós, egészséges, diétás – és egyszerűen elkészíthető.
Hideg joghurtos céklaleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A céklákat meghámozzuk, lereszeljük vagy késes aprítóval összeaprítjuk. 3/4 részét beletesszük egy lábasba, felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipet cukrot, és 10-12 percig főzzük, majd hozzáadjuk a maradék céklát, még 2 percet főzzük, majd levesszük a tűzről.
Közben lereszeljük a meghámozott uborkát és finomra vágjuk az újhagymát, a kaprot felaprítjuk. A joghurtot elkeverjük az uborkával, az újhagymával és a kaporral, majd a már kissé kihűlt, meleg, de már nem forró levesbe öntjük, elkeverjük, és a citrom levével ízlés szerint ízesítjük.
Hűtsük le jó alaposan, majd finomra vágott petrezselyemmel, esetleg cikkekre vagy apróra vágott főtt tojással tálaljuk.