Valószínűleg mindenki emlékszik a zseniális Forrest Gump film legendássá vált idézetére: „Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, mit veszel ki belőle.” A bonbonok szerencsére sokfélék, és ami örvendetes, hogy csak finom és még finomabb létezik.
A bonbon francia eredetű finom és különleges desszert, aminek készítésében a cukrászok bemutathatták tehetségük és felkészültségük, ügyességük egészét. Való igaz, hogy a bonbon készítése lehet nagyon összetett és bonyolult, rengeteg profi kellékkel operáló művelet, de nem muszáj beruháznunk bonbonformákra, hőmérőre, márványlapra, nem szükséges kitanulnunk a temperálást vagy a talpalást ahhoz, hogy nekifogjunk a bonbon gyártásának.
A legegyszerűbb bonbonokhoz jó minőségű csokoládéra, vajra és valamilyen ízesítőre van csupán szükségünk. Ez lehet valamilyen alkohol – rum, whiskey vagy valamilyen likőr –, de játszhatunk fűszerekkel is. Szerencsére a csokoládéhoz sokféle fűszer is nagyon jól illik, így bátran választhatunk fahéjat, vaníliát, rózsaborsot, csilit vagy kardamomot. A bonbont megtölthetjük rumba áztatott mazsolával, darabka aszalt szilvával vagy barackkal, a masszájába keverhetünk kókuszreszeléket, darált mogyorót, diót, mandulát vagy pisztáciát, de a kész bonbont bele is hempergethetjük ezekbe – a lehetőségek száma végtelen, pedig még csak a legegyszerűbb csokibonbonról beszélünk.
Legegyszerűbb csokibonbon
Hozzávalók:
Elkészítés: A csokoládét felaprítjuk, tálba tesszük a vajjal együtt, és vízgőz felett megolvasztjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a whiskey-t és a kakaóport, elkeverjük. Ha szoba-hőmérsékletű, betesszük a hűtőbe néhány órára, hogy kissé megdermedjen, majd kisebb golyókat formázunk belőle, és meghempergetjük ízlés szerint kakaóporban, porcukorban, tortadarában vagy darált dióban, mandulában…
Aki szívesen kipróbálna ennél kicsit bonyolultabb változatokat is, annak ajánljuk:
Meggyes csokoládékrémmel töltött bonbon >>
Marcipános, fehér csokoládés szívecskék >>