Írd be, mit keresel:

Leégtél a napon? Ezt edd, ezt kend!

Hogyan lehet folytatni a nyaralást, ha véletlenül túlságosan megkapott a nap, a hátunk lángol, az arcunk feszül, és még a lepedő érintése is fájdalmas? Lehet! Ha megfelelő ételekkel és italokkal kényeztetjük magunkat, méghozzá kívül-belül. 

Cookta - 2016.07.11.
Leégtél a napon? Ezt edd, ezt kend!

Minden napszúrás, leégés esetén az első, hogy hidratáljuk magunkat. Elsősorban igyunk sok-sok folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, de ugyanúgy a bőrünket is hidratáljuk. Ám a bőr számára nem a legjobb, ha beülünk egy kád vízbe vagy medencébe, mert a víz is szárítja a bőrt. Mit tegyünk és mit együnk akkor? 

Tejtermékek

A hűs joghurt, a tejföl nagyon jó megoldás lehet. Magas víz- és tápanyagtartalma miatt nyugodtan fogyasztható, bár lázas, hányós napszúrás esetén inkább tartózkodjunk tőle. A megégett bőrfelületre is nyugtató, tápláló, hűsítő hatású, de csak addig, amíg hideg. Ha átveszi a test melegét, már inkább ránk ragad a zsírtartalma miatt, és nem engedi a bőrt lélegezni.

Paradicsom

A paradicsom köztudottan gyulladáscsökkentő hatású, így félbevágva vagy felszeletelve felhelyezhetjük az érzékeny, kipirult bőrre. De fogyasztani is célszerű, mert magas a nedvesség-, vitamin- és tápanyagtartalma, és könnyen emészthető. 

Uborka

Vékonyan felkarikázva az arc részeire helyezhető, és remek hidratálószer. Szintén vigyázzunk, hogy mindig hűvös és friss legyen, ha átmelegedve a bőrre tapad, cseréljük ki. Fogyasztani szintén áldásos a hőség idején.

Forrás:
iStock

Paradicsom + uborka

Ha nagyobb bőrfelületet, például leégett mellkast, hátat kell kezelnünk, csináljunk egy uborka-paradicsom pépet. Facsarjuk ki a paradicsom leveses húsát egy tálba, reszeljünk bele uborkát, és egy kanállal pakoljuk fel egyenletesen a bőrre. Ha átmelegedett, cseréljük le.

Eper és joghurt

Egy kellemesen lehűtött eperjoghurt vagy joghurtba karikázott eper felér a mannával nyár idején. De kevesen tudják, hogy az epret magában is használhatjuk az égés kezelésére, főleg, ha kisebb területről, például az arcról van szó. Pár percig hagyjuk a bőrön, míg a gyümölcsben lévő vitaminok a testmeleg hatására kioldódnak és felszívódnak. Ha nagyobb felületet kell kezelnünk, epres joghurtot is használhatunk.

Krumpli

Nem sülve, nem főve, hanem nyersen és reszelve, magában vagy tejföllel elkeverve nemcsak gyulladáscsökkentő, de hidratáló és fájdalomcsillapító is. Negyed órát hagyjuk a megégett testfelületen, aztán óvatosan töröljük le. 

Amit ne használjunk!

– Tilos az égett testrészt alkoholos borogatással kezelni, mert attól még jobban kiszárad a bőr! 
– Bár sokan ajánlják, semmilyen savas ételt és italt ne használjunk a bőrünkre égés esetén, például egyáltalán nem használ az ecetes borogatás, ahogy a citromos sem.
– Belsőleg sem tesz jót az alkohol, ha túl sokat voltunk a napon, mert a megégett bőrünk azt jelzi, hogy a szervezetünk is hidratálásra szorul, az alkohol viszont kiszárít, mert vízhajtó hatású. Ugyanezért csínján fogyasszunk kávét és teát is, és kerüljük a sós ételeket. 
– A jegeléssel is vigyázzunk, mert az amúgy is beteg bőrfelületen hamar okozhatunk vele újabb sérüléseket. A hűs, de nem jeges borogatások azonban jót tesznek.

Forrás:
iStock

Bár sok csodaszert rejt egy háztartás, amivel a napszúrást és az égést gyógyíthatjuk, de súlyosabb esetben inkább forduljunk orvoshoz. Ha szegény nyaraló szédeleg, félrebeszél, lázas, esetleg fejgörccsel és hasmenéssel vagy hányingerrel küzd, a megégett bőre pedig felhólyagosodott, feltétlenül mutassuk meg orvosnak. Egy kiadós napszúrás súlyos, akár végzetes következményekkel is járhat. Amíg az orvosra várunk, itassunk a beteggel rengeteg sima vizet.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.