A szabadföldi, lédús paradicsom a nyár egyik legjobb ajándéka, rengeteg módon használhatjuk nyersen és főve, sütve, salátának, de meg is tölthetjük mutatós előételnek vagy könnyű vacsorának.
Kerti partira, grillezéshez, hidegtálhoz, de akár hideg vacsorának is tökéletes a töltött paradicsom. A sült változatok is isteniek, de forró napokon, amikor nem vágyunk sem a sütő bekapcsolására, sem meleg ételre, a hideg változatokból érdemes válogatni.
A gömbölyded paradicsom formája szinte kínálkozik, hogy kehelyként megtöltsük: a kivájt belsőbe ízlésünk és a hűtőnk kínálata szerint rengetegféle tölteléket készíthetünk. Mi most 3 változatot mutatunk.
Tojássalátával töltött paradicsom
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojást keményre főzzük, meghámozzuk, hagyjuk langyosra hűlni, majd apróra vágjuk. A krémsajtot kikeverjük a mustárral, a tejföllel és a majonézzel, majd beleszórjuk az aprított petrezselymet (vagy snidlinget), sózzuk, borsozzuk, legvégül belekeverjük a reszelt tojást.
A paradicsomok kalapját levágjuk, a belsejüket egy kanállal kivájjuk, majd beletöltjük a tojássalátát, a tetejükre tesszük a paradicsomok kalapját.
Péksüteménnyel, kenyérrel, pirítóssal vagy salátával kínáljuk.
Tonhalas töltött paradicsom
Hozzávalók:
Elkészítés: A tonhalról leöntjük az olajat, tálba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével, villával összetörjük, hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát, a mustárt, a majonézt és a tejfölt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Érdemes egy kis időre hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek.
A paradicsomok kalapját levágjuk, a belsejüket egy kanállal kivájjuk, majd beletöltjük a tonhalas krémet, parmezánnal meghintjük.
Pirítóssal, friss kenyérrel, salátával kínálhatjuk.
Franciasalátával töltött paradicsom
Hozzávalók:
Elkészítés: A franciasaláta-alapot puhára főzzük, majd leszűrjük. Kockára vágjuk az uborkát, és a zöldségekhez keverjük. A majonézt összekeverjük sóval, borssal, porcukorral, mustárral, citromlével, tejföllel, és az előkészített salátaalappal összeforgatjuk. Hűtőbe helyezzük, kicsit hagyjuk összeérni az ízeket.
A paradicsomok kalapját levágjuk, a belsejüket egy kanállal kivájjuk, majd beletöltjük a majonézes salátát.
Pirítóssal, friss kenyérrel kínáljuk, de grillezett vagy rántott hússzelet mellé is tökéletes köret lehet.