Amerika kedvenc ételeiből egyre többet ismerünk, szeretünk és készítünk mi is. A hot dog és a hamburger mellett megjelent a corn dog, a bundás kutya, a különféle tex-mex fogások, és persze a brownie és a sajttorta. Ezek a desszertek finomságuk és egyszerűségük miatt érdemlik ki imádatunkat, és azért, mert annyira jól variálhatóak. Most a sajttortából készítünk mini változatot nyári kiadásban, friss málnával.
Nagyon szeretjük a sajttortát, mert ellenállhatatlanul finom, nem pepecselős, tésztára sincs szükség, hiszen vajas keksz az alapja, rajta pedig sok-sok töltelék. Ha van egy jó receptünk, akkor szinte elronthatatlan. Az „igazi sajttorta” a New York-i, ami azért kapcsolódik a városhoz, mert itt fejlesztette ki a krémsajt pasztőrözésének metodikáját James Kraft, és innen terjedt el a sajttorta kedvelt alapanyaga, a Philadelphia krémsajt. Úgyhogy hívhatnánk akár philadelphiai sajttortának is…
A sajttortát készíthetjük kapcsos tortaformában, de akár muffinnak is, mini kis tortaként tálalva is nagyon mutatós és finom, jól behűtve a kerti partik kedvence lehet.
New York-i sajttorta-muffin málnával
Hozzávalók 12 muffinhoz:
Az alaphoz:
A töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: A kekszes alaphoz aprítógépben morzsásra aprítjuk a vajas kekszet, összedolgozzuk az olvasztott vajjal és a cukorral, majd papírkapszlival bélelt muffinformák aljába nyomkodjuk egyenletesen. A hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
Ehhez a szobahőmérsékletű krémsajtot a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a tojásokkal, a tejföllel, a tejszínnel és az étkezési keményítővel simára keverjük, majd a kekszes alapra kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, a sütő aljába egy vízzel megtöltött kislábast teszünk, hogy gőzben sülhessen a muffin. Kb. 20 percig sütjük. Nem baj, ha még remegős egy kissé a töltelék, mert hűlés közben dermedni fog.
Hagyjuk hűlni, majd néhány órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kirakjuk a tetejét málnával, késsel durvára vágott sótlan pisztáciával megszórjuk.