Írd be, mit keresel:

New York-i sajttorta-muffin nyári kiadásban – hidegen, málnával

Amerika kedvenc ételeiből egyre többet ismerünk, szeretünk és készítünk mi is. A hot dog és a hamburger mellett megjelent a corn dog, a bundás kutya, a különféle tex-mex fogások, és persze a brownie és a sajttorta. Ezek a desszertek finomságuk és egyszerűségük miatt érdemlik ki imádatunkat, és azért, mert annyira jól variálhatóak. Most a sajttortából készítünk mini változatot nyári kiadásban, friss málnával.

Cookta - 2016.07.14.
New York-i sajttorta-muffin nyári kiadásban – hidegen, málnával

Nagyon szeretjük a sajttortát, mert ellenállhatatlanul finom, nem pepecselős, tésztára sincs szükség, hiszen vajas keksz az alapja, rajta pedig sok-sok töltelék. Ha van egy jó receptünk, akkor szinte elronthatatlan. Az „igazi sajttorta” a New York-i, ami azért kapcsolódik a városhoz, mert itt fejlesztette ki a krémsajt pasztőrözésének metodikáját James Kraft, és innen terjedt el a sajttorta kedvelt alapanyaga, a Philadelphia krémsajt. Úgyhogy hívhatnánk akár philadelphiai sajttortának is… 

A sajttortát készíthetjük kapcsos tortaformában, de akár muffinnak is, mini kis tortaként tálalva is nagyon mutatós és finom, jól behűtve a kerti partik kedvence lehet.

Forrás:
iStock

New York-i sajttorta-muffin málnával

Hozzávalók 12 muffinhoz:
Az alaphoz:

  • 20 dkg vajas keksz
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál kristálycukor

A töltelékhez:

  • 50 dkg natúr krémsajt (Philadelphia)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 2 teáskanál étkezési keményítő

Valamint:

  • 25 dkg málna
  • néhány szem sótlan pisztácia

Elkészítés: A kekszes alaphoz aprítógépben morzsásra aprítjuk a vajas kekszet, összedolgozzuk az olvasztott vajjal és a cukorral, majd papírkapszlival bélelt muffinformák aljába nyomkodjuk egyenletesen. A hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

Ehhez a szobahőmérsékletű krémsajtot a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a tojásokkal, a tejföllel, a tejszínnel és az étkezési keményítővel simára keverjük, majd a kekszes alapra kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, a sütő aljába egy vízzel megtöltött kislábast teszünk, hogy gőzben sülhessen a muffin. Kb. 20 percig sütjük. Nem baj, ha még remegős egy kissé a töltelék, mert hűlés közben dermedni fog.

Hagyjuk hűlni, majd néhány órára hűtőbe tesszük. 

Tálaláskor kirakjuk a tetejét málnával, késsel durvára vágott sótlan pisztáciával megszórjuk.

Forrás:
iStock

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.